Matz Eklund gör dokumentärfilm om enduro

I helgen körs Novemberkåsan i Vimmerby och dokumentärfilmaren Matz Eklund ger sig ut i skogen för att fånga känslorna och folkfesten. "Enduro är så himla stort, större än man tror", säger han.

Dokumentärfilmaren Matz Eklund gör en djupdykning i endurons värld och resultatet blir filmen Blod, svett och tårar.

Dokumentärfilmaren Matz Eklund gör en djupdykning i endurons värld och resultatet blir filmen Blod, svett och tårar.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2023-11-15 18:00

Filmen, som fått namnet Blod, svett och tårar, började Matz Eklund med redan 2018, förra gången som Novemberkåsan kördes i Vimmerby. Andra projekt kom i vägen då men i och med årets tävling tyckte han att det var dags igen.

– Det här med enduro är så himla stort, mycket större än man tror. Det finns ett jätteintresse för motorer och jag vill göra en film som visar det. Det känns också skönt att ha hittat ett intressant projekt på nära håll, de sista åren har mina projekt ofta inneburit långa resor, säger Matz Eklund till Vimmerby Tidning. 

undefined
"Ju skitigare desto roligare? Jag vill lyfta fram vilken häftig och tuff sport det är", säger dokumentärfilmaren Matz Eklund.

Filmen kommer att handla om enduro och inte bara om Novemberkåsan, men tävlingen i Vimmerby blir såklart en stor del.

– Jag följer vissa förare, både lokala och icke lokala, och jag vill lyfta fram vilken häftig och tuff sport det är. Det är heller inte bara sporten i sig utan det handlar om folkfesten, hela Vimmerby kokar ju nu och alla pratar om det. Folk drar folk och kåsan lockar ut alla i skogen.

Så det blir en intensiv helg för dig i skogen nu?

– Ja, det blir det! Jag har garderat mig riktigt bra och ordnat så att vi är fyra filmteam ute, så jag hoppas få in riktigt bra material.

När och hur kommer man att kunna se filmen? 

– Det är inte riktigt klart än men det här borde vara en SVT-timme i första hand, vi har inlett förhandlingar. Sen kommer jag att göra en längre film som min distributör redan tagit in. När den blivit klar kommer den att kunna streamas av alla, säger Matz Eklund.

Novemberkåsan 2023 körs i Vimmerby.
Novemberkåsan 2023 körs i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!