Mattis rövarkniv är såld – så blev slutsumman

Nu har kniven, som Börje Ahlstedt använde i Ronja-filmerna, sålts. ”Jag hade inte väntat mig så mycket alls – men budgivningen stannade faktiskt när det blev en grej av det”, säger Mats Genfors.

Mats Genfors lade ut kniven Börje Ahlstedt använde i Ronja-filmerna till försäljning. Slutpriset? 17 000 kronor.

Mats Genfors lade ut kniven Börje Ahlstedt använde i Ronja-filmerna till försäljning. Slutpriset? 17 000 kronor.

Foto: Privat/Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-04-12 06:00

Slutpriset blev 17 000 kronor. När Mats Genfors, som i likhet med Ahlstedt spelat rollen som Mattis, fast i Astrid Lindgrens Värld, lade ut den unika rekvisita-kniven till försäljning på auktionssajten Tradera blev det stor uppmärksamhet i media.

I annonsen berättade skådespelaren om försäljningsobjektet – och anledningen till att han kunde tänka sig att skiljas från den – på ett humoristiskt och brutalt ärligt vis. Han behövde pengar, efter att ha bitit sönder en brygga på ett äpple. "Dess forna lyster är blott en minnesbild och numer är det två bitar skit. Men det ÄR Mattis skitkniv!", skrev han, bland annat.

– Till en början hade den ett jättestort affektionsvärde men just nu så har jag pengabrist. Om det finns någon samlare därute som vill ha den så vore det fint, sa Mats Genfors då till Vimmerby Tidning.

Nu är kniven såld. Att slutbudet skulle bli 17 000 kronor hade han inte räknat med.

– Inte alls, men det drog iväg snabbt i början och stannade på den nivån. Det var faktiskt när det blev en ”grej” som budgivningen tog slut.

När går du till tandläkaren?

– Jag ska jämföra två alternativ. Men det får bli snart, så här kan jag inte gå omkring med en glugg i tandraden, väldigt synligt.

Kanske ändå kunde användas i en roll?

– Nja, det skulle ju bara vara en i så fall. 

Köparen bor i Motala. Om det är en samlare vet inte Mats Genfors.

– Jag vet faktiskt inte, jag frågade aldrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!