Mårten bygger butiker för Erikshjälpen över hela landet

Mårten Myrefelt är regional projektledare för om- och nybyggnationen av Erikshjälpens second hand-butiker över hela landet.

Mårten Myrefelt har arbetat med Erikshjälpen i mer än 10 år.

Mårten Myrefelt har arbetat med Erikshjälpen i mer än 10 år.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2023-07-21 05:30
undefined
Mårten Myrefelt är kringresande byggexpert.

Som kringresande byggexpert måste Mårten Myrefelt ha stenkoll på allt från bygglov till kassasystem.

– Jag är en nörd, säger Mårten.

Inte minst måste han sätta sig in i den lokala kulturen för att arbetet ska flyta på smärtfritt. Med byggprojekt från Borlänge till Trelleborg kan den variera ganska påtagligt.

– Mitt jobb går ut på att förstå vilka regler som gäller lokalt, och att vi är anpassade efter dem. Mycket av de här grejerna är tolkningsfrågor, vad folk tycker och tänker. Och myndighetsmänniskorna är ju också personer, som också tolkar och tycker och tänker, säger Mårten.
 

undefined
Mårten Myrefelt har arbetat med Erikshjälpen i mer än 10 år.


Ibland går det ut på att få de lokala myndigheterna att förstå vilka regler det är som gäller.


– Jag kan inte säga emot någon som är sakkunnig, som en brandkonsult, även om jag vet vad det är som gäller. Då är det ingen idé att bråka, utan jag måste förstå hur de tänker, och förklara hur det fungerar ur deras synvinkel.

Mårten planerar varje byggprojekt flera veckor i förväg.

– Planering, planering, planering. Det är det som gäller. Ju mer noggrant man är i förarbetet, desto mindre stress och press har man på plats. Att tänka “jag löser det sen” existerar inte, säger Mårten.

Väl på plats handlar det om att arbeta så kostnadseffektivt som möjligt. Ofta måste Mårten och hans team förhålla sig till de resurser som finns tillgängliga för dem.

undefined
Ibland får Mårten gå in och anpassa planritningar för att möjliggöra utrymningsvägar.



– Det kan bli dyrt att lägga ut arbete på konsult eller att hyra in snickare till exempel. Då försöker vi lösa saker själva eller ta hjälp av butiksvolontärer. Det handlar om att få pengarna att träffa rätt, säger Mårten.

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation. Överskottet från försäljningen av begagnade varor i deras 62 butiker bidrar till att främja barns hälsa, trygghet och utbildning både i Sverige och runtom i världen. Erikshjälpen planlägger sina butiker med ambitionen att få fler att handla second hand.

undefined
Erikshjälpens butik i Vimmerby befinner sig i lokaler med ett sluttande golv, något Mårten måste anpassa inredningen efter.



– När planerarna gör ett första utkast för en butik måste vi se över den och tänka på saker som utrymningsvägar. Börjar det brinna måste vi kunna ta oss ut, då kan vi få gå in och ändra i ritningen, säger Mårten.

Mårtens arbete går ut på att realisera butiksplaneringen för att skapa en trygg, tillgänglig och inbjudande shoppingmiljö.

– Ju bättre butik det är, desto mer försäljning blir det. Ju mer produkter man kan sälja, desto mer pengar blir det. Ju mer pengar det inbringar, desto fler människor får hjälp i nöd. Det är det vi strävar mot, säger Mårten.

undefined
Mårten Myrefelt är regional projektledare för byggnationer av Erikshjälpens butiker.
På plats kan Mårten arbeta med allt från att bygga väggar till att sätta upp skyltar.
På plats kan Mårten arbeta med allt från att bygga väggar till att sätta upp skyltar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!