Näringslivsprofilen Linda har alltid varit chef

Det är en sanning med modifikation att Linda Carlsson alltid varit chef, det var ändå det där året mellan 18 och 19 år då hon jobbade med marknadsföring. Men förutom det året har hon alltid haft en chefsroll och inför Alla chefers dag den 17 oktober passade Vimmerby Tidning på att ta reda på mer om hennes ledarskap.

Linda Carlsson har alltid jobbat i familjens bolag och axlat allt större ansvar med åren. En stor utmaning ser hon dock ligga framför sig, nämligen när det blir dags att ta över de sista delarna från pappa Håkan. "Det blir en utmaning när pappa går bort. Den kunskapen han besitter kan jag inte inhämta om jag så får 50 år till. Det blir en utmaning", säger hon.

Linda Carlsson har alltid jobbat i familjens bolag och axlat allt större ansvar med åren. En stor utmaning ser hon dock ligga framför sig, nämligen när det blir dags att ta över de sista delarna från pappa Håkan. "Det blir en utmaning när pappa går bort. Den kunskapen han besitter kan jag inte inhämta om jag så får 50 år till. Det blir en utmaning", säger hon.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-10-17 06:00

Linda Carlsson är idag vd för Materialmännen som nyligen avslöjade att de byter kedja till XL-bygg. Hon axlade sin första chefsroll som 19-åring när hotell Ronja startade och på den vägen är det.

– Det säger sig självt att man inte hade någon aning då, säger Carlsson med ett skratt.

Sedan dess har hon gått diverse ledarskapsutbildningar men det är ändå inte dem som hon ser som nyckeln till den chef hon är idag.

– Är det någonstans det är svårt med teori i praktiken så är det inom ledarskap. Visst kan du få verktyg och redskap att använda men alla människor och situationer är olika. Allt jag är idag är livserfarenhet.

Men trots så många år som chef var det för några år sedan som Linda Carlsson kände att hon hittade sin ledarstil.

– I svåra tider har jag varit en bra chef för bolaget men jag har gjort många misstag genom åren. Det beslutet jag tog för fyra år sedan handlar om att vara synlig och det är så enkelt att hade jag tagit samma beslut 10 år tidigare hade jag varit bra redan då. Jag hade fastnat bakom skrivbordet men idag är mitt jobb att vara i verksamheten med personalen och kunderna.

Egentligen var hon något på spåret redan i början av sin chefskarriär på Ronja.

– Då var jag i verksamheten hela tiden. Jag gjorde allt från att hacka gurka till att städa hotellrum och den lönsamheten vi hade då har vi aldrig kommit tillbaka till igen.

Vad var det då som gjorde det svårt att arbeta vidare på det sättet? Enligt Carlsson finns det flera förklaringar.

– Det var svårt när jag klev in här (reds.anm. som chef på Materialmännen) för det var så otroligt mycket att lära sig, men också att gå ifrån min pappas ledarskap som är mer auktoritärt och en personalgrupp som är van vid det. Att förändra den företagskulturen gör man inte i en handvändning. 

Hur har du förändrats som chef genom åren?

– Jag tog så många onödiga fighter förr. Idag är jag jäkligt chill och ser lite mer mellan fingrarna. Där har jag taggat av rejält för det ger inte det resultatet man vill ändå.

Men även medarbetarna får chefsrollen att förändras menar Carlsson.

– Medarbetarna har högre krav idag, mycket präglat av samhället vi lever i och synsätt som skiftat där. Här har man som chef fått ändra inriktning och försöka hitta sätt att motivera fast medarbetare kanske inte tycker att jobbet är viktigare än privatlivet längre. 

Hur gör du för att lyckas motivera?

– Stadigt sedan 2018 är att vi kör kick-offer där medarbetarna får olika uppdrag att planerar för året. De får komma med idéer gällande kostnadsbesparingar, aktiviteter och kunder i fokus. Sedan sätter vi oss och bestämmer tillsammans hur vi ska jobba. Har medarbetarna kommit med alla idéer själva är det inte svårt att få dem att genomföra det. Det är för mig en "no brainer".

Hur behöver framtidens chef vara?

– Jag har svårt att se att vi går tillbaka till den auktoritära chefen, däremot tror jag att feedback blir ännu viktigare och undersökningar visar att knappt någon chef är bra på det, skrattar Carlsson.

Men hon har ändå en tanke om hur feedbacken kan bli enklare.

– Är jag synlig för min personal är det lättare att ge feedback i stunden och den närvaron tror jag kommer krävas ännu mer.

Linda Carlsson fick en förstasida i Vimmerby Tidning när hon fyllde 40 år. Något hennes anställda ordnat med.
"Jag fick väl betala för det antar jag men de hade skrivit väldigt fint iallafall", skrattar Carlsson. Nu hänger tidningen inramad uppe på kontoret.
Linda Carlsson fick en förstasida i Vimmerby Tidning när hon fyllde 40 år. Något hennes anställda ordnat med. "Jag fick väl betala för det antar jag men de hade skrivit väldigt fint iallafall", skrattar Carlsson. Nu hänger tidningen inramad uppe på kontoret.
Lindas chefstips

– Sätt dig aldrig på för höga hästar för att du har en viss titel. Det är aldrig charmigt.

– Ta inte åt dig äran för något andra har gjort, lyft medarbetaren istället. Om någon gör något bättre så ska den hyllas.

– Skapa möjligheter för personlig löneutveckling för att fortsätta attrahera, motivera och behålla duktig personal.

– Bestraffa aldrig kollektivt. Våga ta saker med den som berörs för att inte göra andra omotiverade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!