Många vill ha säker gård

Ladugårdsplanen i Råshult var full av bilar i tisdags när Säker gård-dagen arrangerades. En skadefri gård gynnar både försäkringsbolag och lantbrukare.

Intresset för hur man får en säkrare gård och därmed lägre försäkringspremie var stort.

Intresset för hur man får en säkrare gård och därmed lägre försäkringspremie var stort.

Foto:

Vimmerby2009-03-18 07:26


Säker gård är ett samarbete mellan LRF och Länsförsäkringar. Efter att medlemmen genomgått en endagskurs, samt prickat av checklistan Säker gård, och eventuellt vidtagit åtgärder, sänks försäkringspremien för gården.
För att få vara med har det bland annat krävts att gårdens byggnader har brandsläkningsutrustning och jordfelsbrytare, samt att det finns brandvarnare i bostadshuset.

Uppdatering var femte år
Efter fem år är det dags för en egenkontroll. Då får också medlemmarna en uppdatering om vad som gäller, och vad som behövs för att få ha en fortsatt låg premie. Ingemar Gustafsson, Länsförsäkringar, berättade under tisdagen om sådana uppdateringar.
- Bland annat är det nya krav på strömbrytare. Plasterna ska vara godkända.
Om en brytare skulle smälta, är det viktigt att den heta plasten inte blir flytande och börjar droppa. Då finns risken att ladugården tar eld.
Nej, en säker gård har däremot godkända plaster som skrumpnar i hop vid hög temperatur, förklarar Gustafsson. Plasten övergår alltså inte i flytande form.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om