"Många söker sig till stillheten i parken"

111 hektar skog i oländig terräng som fått stå orörd i snart 100 år. Det är Norra Kvills Nationalpark. "Många söker sig till parken för att få uppleva stillheten som råder här", säger Reservatsförvaltaren Jerry Svensson.

Stora Idgölen i Norra Kvills nationalpark ligger spegelblank.

Stora Idgölen i Norra Kvills nationalpark ligger spegelblank.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-07-02 19:00

I Sverige finns 30 nationalparker. Två av dem ligger i Kalmar län och en av dem är belägen i nordvästra delen av Vimmerby kommun i närheten av Ydrefors och Gullringen.

Norra Kvill fick sin status som nationalpark 1927 och området utökades ytterligare 1994 till att omfatta 111 hektar. Det betyder att den är en av de mindre parkerna i landet.

Vad är syftet med nationalparken Norra Kvill?

– Det är att bevara ett sydsvenskt barrskogsområde i sitt naturliga tillstånd och för fri utveckling mot urskog, säger Jerry Svensson som är Reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Kalmar län.

I och med att skogen har fått stå så pass orörd i snart 100 år finns stora naturvärden som är svårt att finna på andra ställen.

– Det finns bland annat träd som har överlevt 8-9 skogsbränder. Har man ett tränat öga kan man hitta många sådana spår. Sedan finns det ett rikt djurliv. Det går att hitta insekter som Raggbock och Svartoxe som är ovanliga på andra ställen, säger Jerry Svensson.

I coronatider har naturområden fått ett uppsving när det gäller besökare som vill komma ut och röra på sig. I Norra Kvill har man delvis märkt av det.

– Antalet besökare ligger så här långt ungefär på en normal nivå. I vanliga fall brukar vi dock ha mycket besökare från Tyskland. Då vi vet att antalet utländska besökare har sjunkit får man tolka det som att fler svenskar har hittat till parken på senare tid, säger Jerry Svensson.

Vad är det som lockar besökare till parken?

– Många söker sig till den stillhet och ro som råder på platsen. Det ligger så pass avsides att inget oljud från trafik hörs.

Antalet besökare brukar ligger på mellan 15-20 000 per år i nationalparken. Satsningar för att få fler att hitta dit är dock på gång.

– Alla parker i Sverige genomgår en förstärkning av varumärket i år. Det handlar om gemensam skyltning av vandringsleder och allmän uppfräschning av områdena. I Norra Kvills fall ska serviceanläggningar bytas ut och en ny entré till området anläggas. Då har vi även fått tillstånd att ordna till delar av leden som leder upp till parken så den blir tillgänglig för fler, säger Jerry Svensson.

En attraktion i närheten som lockar ännu fler besökare är Kvilleken.

– Den har lite gröna blad i år också och det är ju kul att se när den snart är 1000 år gammal.

Idhöjden bjuder på fin utsikt över landskapet.
Idhöjden bjuder på fin utsikt över landskapet.
Karta: Norra Kvills nationalpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!