Totalt har 26 lärare från gymnasiet i Vimmerby åkt på studiebesök, eller jobbskuggning, på skolor i andra länder. Bland annat på Irland, i Belgien, England, Italien, Spanien samt flera nordiska grannländer.
Studiebesöken har möjliggjorts genom ett ekonomiskt stöd från Universitetshögskolerådet och skolan beviljades omkring 360 000 kronor. I måndags hölls en avslutning på projektet där samtliga lärare fick ta del av varandras resor.
– Syftet är att utbyta erfarenheter och det stora målet är att fler elever ska bli godkända, säger Thomas Svarén.
– Vi har haft fyra teman i projektet; motverka ”drop-out”, alltså elever som hoppar av skolan, öka läsförståelsen, öka samarbetet mellan yrkesutbildningar och företagen samt metodiken, hur vi jobbar med exempelvis matte och språk.
Integration
Språklärarna Karin Vincelette och Sofia Hamberg är några som deltog i projektet. De besökte tre skolor i Belgien med syftet att jämföra hur man jobbar där med andraspråksinlärning.
– Vi jobbar båda som engelsklärare så vi jobbar ju med andraspråksinlärning och ville se det ur ett annat perspektiv. Men sedan kom flyktingkrisen förra hösten och då ville vi även se mer hur man arbetar med integration på de här skolorna. Hur man tar emot sina nyanlända elever och hur de lär sig språket, berättar Karin Vincelette.
Vad fick ni med er för erfarenheter?
– De hade mer fokus på grammatik i sin språkundervisning, det ska vara korrekt. Medan vi i Sverige har mer fokus på kommunikation, säger Sofia Hamberg.
– När det gäller integrationen så berättade de bland annat om att man har värdfamiljer, där nyanlända elever får tillbringa kanske en helg hos en belgisk familj, och mentorer i skolan som eleverna träffar regelbundet och lär sig hur allt fungerar med skolsystemet.
”En massa inspiration”
När Karin Vincelette och Sofia Hamberg berättade om sina erfarenheter från de belgiska skolorna för kollegorna under måndagen kom många nya idéer upp kring hur man kan jobba vidare med integration på Vimmerby gymnasium.
– Det finns väldigt många eldsjälar här och det kom genast upp idéer om matkompisar, alltså att man inte sitter med sitt gamla vanliga kompisgäng varje dag i matsalen.
– Vi fick en massa inspiration efter resan och det var roligt att träffa andra lärare som också brinner för de här frågorna, säger Karin Vincelette.