Luciafirandet i Vimmerby gör comeback

Efter förra årets uppehåll blir det i år ett luciafirande i Vimmerby Kyrka. "Det känns härligt, det har vi saknat" säger kantor Melanie von Goldbeck.

Den 13:e december blir det luciafirande i Vimmerby kryka. "Vi hoppas att många kommer och tittar" säger kantor Melanie von Goldbeck.

Den 13:e december blir det luciafirande i Vimmerby kryka. "Vi hoppas att många kommer och tittar" säger kantor Melanie von Goldbeck.

Foto: OLOF CARLSON

Vimmerby2021-11-12 06:00

2020 ställdes firandet in på grund av pandemin men i år är traditionen tillbaka och förberedelserna är redan igång. I veckan valde kantor Melanie von Goldbeck ut låtarna till årets luciafirande tillsammans med deltagarna i luciatåget i Vimmerby Kyrka.

– I år är det än så länge bara sju konfirmander som vi vet kommer delta.  De ville så gärna ha ett luciatåg så då bestämde vi oss för att genomföra det trots att de är så få. Sedan tror jag också att många gärna vill att det ska vara luciafriande här i Vimmerby. När vi hade det senast var kyrkan helt fullsatt, berättar hon. 

undefined
2019 var Vimmerby kyrka nästan fullsatt under luciafirandet men ifjol satte pandemin stopp för arrangemanget.

I likhet med 2019 kommer även gospelkören vara med och backa upp luciatåget.  

– Konfirmanderna och gospelkören kommer att öva tillsammans nu veckorna fram till lucia. Det känns väldigt bra att restriktionerna har lättat och att vi inte behöver stå med två meters avstånd längre, säger Melanie von Goldbeck. En kör fungerar inte när man inte hör sin granne, speciellt i kyrkan. Sedan är vi så klart försiktiga på det vanliga sättet med att tvätta händerna och kommer vi hålla avstånd till publiken.

Luciafirandet hålls på kvällen den 13 december i Vimmerby. Det kommer även bli luciafriande på andra håll i kommunen.

– Vi har också barnkörens lucia i Församlingshemmet den 15 december. Sen kommer det bli luciafirandet även i Locknevi, Pelarne, Frödinge och Rumskulla med kyrkans barngrupper, säger Melanie von Goldbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!