Bergs Timber kan köpas upp av isländskt investmentbolag

Det tidigare Vimmerbybaserade storföretaget Bergs Timber kan komma att köpas upp av ett investmentbolag. Ett uppköpserbjudande har presenterats för aktieägarna som nu måste ta ställning.

Bergs Timber, som tidigare haft sitt huvudkontor i Vimmerby, kan komma att köpas upp av det isländska investmentbolaget Norvik.

Bergs Timber, som tidigare haft sitt huvudkontor i Vimmerby, kan komma att köpas upp av det isländska investmentbolaget Norvik.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby2023-10-27 11:11

Under fredagen gjorde styrelsen i Bergs Timber ett uttalande om ett offentligt uppköpserbjudande riktat till bolagets aktieägare. Avsändare till uppköpserbjudandet är det isländska investmentbolaget Norvik som redan idag är storägare i bolaget med sitt innehav av cirka 58,67 procent av dess aktier och röster. Nu vill de köpa bolaget helt.

"Budgivaren erbjuder 44,50 kronor kontant för varje aktie i Bergs Timber", skriver styrelsen i sitt utlåtande.

Det totala värdet av alla utestående aktier i bolaget uppgår i dagsläget till cirka 1,54 miljarder kronor.

Styrelsen i Bergs Timber har gjort bedömningen att det är "skäligt ur ett finansiellt perspektiv för aktieägarna i Bergs Timber". De rekommenderar aktieägarna att acceptera erbjudandet även om de anser att budet om pris per aktie är i lägsta laget. 

Enligt styrelsens uttalande finns det en ledamot, Åke Bergh, som motsätter sig rekommendationen. Han menar att det finns mer värd i bolaget.

Det presenterade budet gäller enbart om Norvik blir ägare till aktier motsvarande mer än 90 procent av de utestående aktierna i Bergs Timber och även får godkännanden från konkurrensmyndigheter. Om uppköpserbjudandet accepteras av aktieägarna har Norvik i dagsläget inte några planer på stora verksamhetsförändringar, vilket framgår av ett pressmeddelande där de är avsändare.

Enligt sitt uttalande utgår styrelsen i Bergs Timber att beskrivningen är korrekt och har därför ingen anledning att tro något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!