Lokala politiker på plats när Ukrainas president talade

Under torsdagsförmiddagen höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett tal till svenska riksdagen. Två riksdagsledamöter från Vimmerby var på plats. "Det var en oerhört stark stund. Jag tror alla var väldigt djupt berörda av hans tal och framträdande".

Gudrun Brunegård (KD) och Jan R Andersson (M), var båda på plats i riksdagen när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal.

Gudrun Brunegård (KD) och Jan R Andersson (M), var båda på plats i riksdagen när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal.

Foto: Karin Hertz/Johannes Widergren/ Paul Wennerholm TT

Vimmerby2022-03-24 16:57

Det säger Gudrun Brunegård, kristdemokratisk riksdagsledamot, kort efter att president Zelenskyj avslutat sitt anförande.

Jan R Andersson, moderat riksdagsledamot från Vimmerby, var också på plats. Han sitter som ledamot i försvarsutskottet. 

– Jag måste säga att han är skicklig som politiker. Framförallt har han förstått att man vinner krig både med soldater och diplomati. Där har Ryssland egentligen förlorat mediakriget helt och hållet och alla sympatier ligger hos Ukraina. Det gör att Ryssland inte kan vinna kriget, som jag ser det. 

undefined
"Kriget är i Ukraina drabbar oss lika mycket om det är så att det går dåligt. Jag tror inte att Ryssland kommer stanna vid Ukraina. Det som är intentionen med hela operationen är att störa den europeiska säkerhetsordningen och skulle Ryssland nå framgång med det så drabbar det Sverige lika mycket som Ukraina i någon mening, även om vi inte är föremål för krig just nu så har vi en väldigt utsatt situation om man förändrar den säkerhetsordningen." säger Jan R Andersson (M).

Zelenskyj menade i sitt tal att det redan förekommer diskussioner om en attack mot Gotland i rysk propaganda. 

– Man måste se det i sitt sammanhang och det är inte första gången som Ryssland hotar med massförstörelsevapen eller diplomatiskt försöker att skrämma oss. Jag tror inte att man ska se det mer än som skrämselpropaganda, säger Andersson.

Brunegård säger så här om informationen om rysk propagandas hot.

– Tyvärr får vi väl konstatera att Putin inte går att lita på. Har han kunnat sätta det här i verket så vet man inte, han verkar ha rådgivare som inte vågar göra en självständig bedömning utan svarar det som han vill ha till svar. Då vet man inte vad det får för konsekvenser. Vi behöver vara beredda och ha en beredskap.

Zelenskyj lyfte återigen frågan om ett EU-medlemskap för Ukraina. Båda Brunegård och Andersson är överens om att den byråkratiska processen ska snabbas på, men att Ukraina ändå måste fylla EU:s kriterier för ett medlemskap.

undefined
"Jag vill inte se att Putin börjar förstöra och mala sönder Sverige på samma sätt som han smular ner den ena ukrainska staden efter den andra. Han var inte beredd på att han skulle möta så stort motstånd i Ukraina och vi måste visa att vi också kan försvara oss. Därför är jag angelägen, i enlighet med mitt parti, att vi ska gå med i NATO, för att vi ska ha garantier att vi får hjälp om vi blir angripna" säger Gudrun Brunegård (KD).

Bör Sverige gå med i NATO?

– Det här fallet med Ukraina har visat hur sårbar man är om man inte har garantier. I en situation när ett eller flera länder blir angripna i Europa så är det klart att skriftliga garantier är det som gäller och det är NATO som kan ge det, säger Andersson.

Även Brunegård är för ett NATO-medlemskap. 

– Vi ska ha garantier att vi får hjälp om vi blir angripna, säger hon.

Vill du att Sverige går med nu, trots att det enligt vissa kan provocera Ryssland?

– Det finns risker med allting. Frågan är om inte risken är större att vi står utan de försvarsgarantierna ifall vi skulle bli angripna. Så som han går på nu så är det farligare att stå utan de garantierna eftersom vi inte har hunnit bygga upp vår egen försvarskapacitet.

undefined
President Zelenskyj håller tal till svenska riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om