Lokala talangen uttagen till dubbla SM-finaler

Första gången hon provade att bli uttagen blev Vimmerbybon Ulrika SM-finalist, i två olika grenar. "Jag blev förvånad", säger hon.

"Jag är den typen av fotograf som fotograferar det jag tycker är vackert och försöker göra det så bra som möjligt direkt i kameran", säger Ulrika Hemmingsson som tävlar i Foto-SM med två bilder.

"Jag är den typen av fotograf som fotograferar det jag tycker är vackert och försöker göra det så bra som möjligt direkt i kameran", säger Ulrika Hemmingsson som tävlar i Foto-SM med två bilder.

Foto: Marita Andersson

Vimmerby2023-10-06 18:00

Vimmerbyfotografen Ulrika Hemmingsson har lyckats med bedriften att bli uttagen till Foto-SM med inte bara en utan två bilder.

– Det är första gången jag skickar in, så jag blev förvånad att jag fick med två bidrag. Jag fick upp ögonen för SM eftersom Johanna Sivertsdotter var med förra året. Jag var sjuk några dagar i början av juni, då fick jag lite tid över och skickade in några digitala bilder. Sen blev det plötsligt stort och väldigt många regler, säger Ulrika Hemmingsson.

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om Johanna Sivertsdotter, även hon Vimmelfotograf med två bilder i årets SM-final. Mästerskapet avgörs i en mängd olika kategorier och Ulrika Hemmingsson tävlar med sina fotografier i Fine art och Nturfotografi - landskap.

– Fine art är mer konstnärligt och brett, sådana bilder som folk vill köpa och sätta up på väggen. I den klassen är ganska mycket tillåtet när det kommer till redigering, säger hon.

undefined
Bilden föreställer en kungsfiskare. Bilderna som Ulrika tävlar med i SM är än så länge hemliga, tills det att juryn meddelat resultatet.
undefined
Rådjur i motljus vid solnedgången. "Min styrka är inte teknik utan att se motivet direkt och fånga ögonblicket. Jag redigerar ganska sparsamt, säger Ulrika Hemmingsson.

Inför tävlingen behövde Ulrika skicka in sina originalfiler för att juryn skulle se så att hon inte manipulerat bilderna på något otillåtet sätt. Vad man får göra skiljer sig från kategori till kategori men att lägga kraft på redigeringen är inte Ulrikas stil.

– Jag är den typen av fotograf som fotograferar det jag tycker är vackert och försöker göra det så bra som möjligt direkt i kameran. Det kan vara att jag går ut en morgon och ser motivet i en liten blomma eller att jag smyger på hjortar och fåglar. Min styrka är inte teknik utan att se motivet direkt och fånga ögonblicket. Jag redigerar ganska sparsamt, säger hon.

Fotointresset har hon egentligen alltid haft, säger hon, men det är under de senaste 5-6 åren som det ökat och utvecklats till något mer.

– Jag gick med i fotoklubben, jag är med i både Vimmerbys och Ankarsrum i och med att jag bor nära kommungränsen, och jag gillar båda. Vimmerby är väldigt aktiva och arrangerar många utflykter och så, säger Ulrika Hemmingsson. 

undefined
En pärlemofjäril, fotograferad av Ulrika Hemmingsson.

Foto-SM drog igång i Alingsås redan på torsdagen och domare från flera länder bedömer bilderna och sätter poäng. Vilka som vinner blir klart först på lördagen och då kommer Ulrika att vara på plats. 

– Det ska bli väldigt roligt! Det är många kända fotografer, fler idoler, som ska föreläsa och ha paneldebatter. Det blir också galamiddag och en utställning med de fem bästa bilderna i varje klass, säger hon

Vad hoppas du på för egen del?

– Jag är väldigt nöjd bara för att jag kommit till finalen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!