I kommunen är Vimmerby Spritfabrik de första som sökt om att få ha gårdsförsäljning och redan den 3 juni var tillståndet på plats.
– Och den fjärde hade vi provning och kunde sälja de första flaskorna på plats. Det var lite kul, säger Mikael Carlsson.
– Många som varit här innan har frågat om de kunnat köpa en flaska och då har vi fått svara nej. Så nu får man ut sina produkter lättare så det var självklart för oss även om det var en process att få det godkänt. Men eftersom vi tog serveringstillstånd nyligen så var det inte så mycket mer jobb.
"Vi tycker att det finns ett intresse för gårdsförsäljningen. Sedan har vi inte marknadsfört det så mycket än utan det är på hemsidan som man kan se det", säger Mikael Carlsson. På bild visar han upp en vodka för Marie Nicholson (M) och Carl Dahlin (M) som under veckan besöker producenter i länet. "Vi undersöker hur gårdsförsäljningen ser ut i länet. Både de som är igång, de som är på väg att dra igång och de som väljer att avvakta. Det är viktigt att se över de reformer man genomför", säger Nicholson.
Foto: Torun Bäckström
Det unga företaget startade 2022 och lanserade sin första gin året efter. Samma år förvärvades det gamla lokstallet från 1901 på Lögstadsgatan 12. Efter omkring ett års renovering kunde tillverkningen börja flyttas från den privata källare där den tidigare ägt rum och i slutet av 2024 ansökte de om serveringstillstånd för att kunna ta mot besökare på plats. Och gårdsförsäljningen sker nu i samband med bokningsbara ginprovningar.
– Gårdsförsäljning är något som man får göra om man har tillstånd och besökarna har fått kompetenshöjande information. Man måste ha 30 minuters utbildning och vi måste bland annat berätta att sprit och alkohol inte är bra för människan. Därför har vi det ihop.
Fabriken i lokstallet är i gång efter att ha renoverats i omkring ett år. På övre plan hålls både ginprovning och gårdsförsäljning. "Vi startade med tillverkningen i min källare och hade den här verksamheten på sidan av. Sedan sökte vi lokal och det tog nästan två år innan vi fick lov att köpa den här lokalen. Sedan tog det ett år att renovera den. Vi är nöjda och tycker att det passar in med den här typen av verksamhet", berättar Mikael Carlsson.
Foto: Torun Bäckström
Under sommaren är tanken att det ska ske en eller två dagar i veckan beroende på efterfrågan.
– Vi har haft det kanske fyra gånger, så omkring 80 personer hittills. Men vi har inte haft tid att ta emot fler heller. Nu räknar vi med att det kommer omkring 500 personer totalt i sommar på våra provningar. De som har varit här hittills har varit väldigt nöjda med genomgången och den upplevelsen de haft. Dels att det är lokalt, nystartat och att de får vara med och titta på processen.
"Vi har inte hållit på så länge men hittills är London Dry Gin som man har i de flesta drinkar som går mest. Och nu på sommaren den som är smaksatt med jordgubbar, hallon och rabarber. Sedan kommer snart en fatlagrad gin på Systemet. Då är det först i Vimmerby, Kisa och Hultsfred", berättar Mikael Carlsson.
Foto: Torun Bäckström
Hur viktig är gårdsförsäljningen för er?
– Det är klart att när man ändå har kunderna här och de vill köpa något så är det viktigt för att få ut de här exklusiva produkterna som inte finns så ofta. Små batcher som man inte får ut annars. För gör vi en mindre batch, som nu en vodka på omkring 200 flaskor, det kommer vi aldrig få in på Systemet för det är för lite.
Mikael Carlsson är en av fyra delägare. I rummet till höger om honom sker gårdsförsäljningen. "De som har varit på provning har möjlighet att köpa innan klockan 20. 0,7 liter är vad vi får sälja och våra flaskor är på 0,5 liter. Så det är en flaska man kan köpa med sig. Alla som har varit här hittills har köpt max vad de får", berättar han.
Foto: Torun Bäckström
Hur går det för er generellt?
– Så länge vi inte tar ut någon lön så går vi runt. Men man blir inte miljonär första året utan det tar ett tag att bygga upp ett varumärke. Sedan är det just att sälja som är lite tufft eftersom det är till Systemet och restauranger vi får göra det. Och det finns en uppsjö av liknande produkter. Om du går på krogen och frågar efter en gin and tonic så är det inte jättemånga som frågar efter ett visst gin. Även om det blir mer och mer att folk vill prova något specifikt.
"Vi har satt 22 personer som gräns på provningarna men vill man vara 25 fungerar det också. Vi har 36 platser men det ska vara trevligt för de som kommer också. Skulle det bli fullt fort så får vi öka upp och lägga till fler tider", berättar Mikael Carlsson.
Foto: Torun Bäckström
Är konkurrenssituationen en utmaning?
– Ja, det är tufft eftersom det inte är som att säja exempelvis ett fönster. Som jag kan sälja när jag vill, hur jag vill och till vilket pris jag vill. Här är det mycket regler att förhålla sig till. Men nu kommer gårdsförsäljningen som ett tredje ben.
"Potentialen är att 600 småproducenter skulle kunna använda sig av lagstiftningen men än så länge är det inte så många. Många sitter fortfarande och väntar på tillståndet från kommunen. Men vissa kommuner, som Vimmerby, har varit väldigt snabba på bollen. Första juni var det tillåtet att öppna upp för gårdsförsäljning och här hade de sitt tillstånd på bara några dagar", säger Marie Nicholson (M).
Foto: Torun Bäckström
Vad blir nästa satsning?
– Att försöka få upp volymen så man kan ha någon som är här mertid. I dagsläget är det ingen av oss som jobbar med det på heltid utan vi har andra jobb allihopa. Men för att det ska gå måste vi komma upp i en viss volym, för mycket går till skatt. Vi vet att ungefär 10 000 flaskor per år måste man sälja för att kunna ha en anställd. Nu vet vi inte vad försäljningen blir utan vi får utvärdera i höst hur det gått och se vad vi kan förbättra.
"Det är en fråga som vi har drivit i många år och det är roligt att ha kunna följa det hela vägen i mål. Kalmar län är ett län där det finns många mindre bryggerier och producenter. Sedan finns det saker som skulle kunna vara enklare att hantera", säger Carl Dahlin (M) angående de nuvarande reglerna kring gårdsförsäljningen. Här på bild med Marie Nicholson (M). Ingen av dem tror att gårdsförsäljningen kommer att bidra till att alkoholkonsumtionen ökar. "Vill man bara köpa en flaska så är det nära att gå till Systembolaget. Men ska man till exempelvis en vingård så vill man ofta se vad som finns där. Det är helheten med en upplevelse. Vi vill dra folk ut till landsbygden, inte minst för att kunna öka besöksnäringen", säger Dahlin.
Foto: Torun Bäckström
"I kommunen är det ingen annan än vi som har sökt om att få ha gårdsförsäljning", berättar Mikael Carlsson. På bild är en vodka som företaget börjat producera.
Foto: Torun Bäckström
"Det här är anläggningen som vi destillerar ginen, snapsen och även vodkan i. Den är tillverkad för oss och är beställd från Tyskland. Den kostade ungefär 800 000 kronor. Den är handknackad och ett jättefint hantverk", säger Mikael Carlsson.
Foto: Torun Bäckström
På ena väggen står kryddor för smaksättning uppradade.
Foto: Torun Bäckström
"Ju fler folk som är här och lägger upp på sina sociala medier ju bättre. Det tar tid att bygga upp ett varumärke", säger Mikael Carlsson. I badrumet har väggarna delvis dekorerats med drinkmotiv.
Foto: Torun Bäckström
"Jag tror att många avvaktar och ser hur väl det kommer att slå ut. Det är en investering man måste göra. Man måste ha någon på plats, kanske investera i marknadsföring, ha en besöksmottagning på destilleri/bryggeriet. Så det är klart, ska man investera i det så vill man veta att det kommer löna sig", säger Marie Nicholson (M), på bild med Mikael Carlsson från Vimmerby Spritfabrik som valt att satsa på gårdsförsäljning och Carl Dahlin (M).
Foto: Torun Bäckström
"Vi har 4 000 flaskor hemma och kommer kanske upp i dubbelt i år. Men vi vet inte än hur det går med gårdsförsäljningen och hur många provningar vi kommer att ha", säger Mikael Carlsson.
Foto: Torun Bäckström
I framtiden är målsättningen att det även ska kunna serveras mat i lokalerna. "Det blir nog bokningar där också och en begränsad meny. Men när har vi ingen plan på än. Det beror lite på hur det går och om vi får in folk hit. Det krävs rätt mycket innan man vågar anställa, det är rätt dyrt idag", säger Mikael Carlsson.
Foto: Torun Bäckström