Bilhandlarna om den slopade klimatbonusen

Efter regeringens besked att klimatbonusen skulle tas bort redan under onsdagen var det många som agerade snabbt i Vimmerby – nya bilbeställningar rullade in i hög fart.

Landrins platschef Richard Landqvist berättar att de arbetade fram till midnatt under tisdagen för att få klart de nya beställningarna.

Landrins platschef Richard Landqvist berättar att de arbetade fram till midnatt under tisdagen för att få klart de nya beställningarna.

Foto: Privat

Vimmerby2022-11-10 05:00

När Landrins bil i Vimmerby nåddes av nyheten att klimatbonusen tas bort för dem som köper en bil med låg klimatpåverkan, från och med onsdag, berättar platschefen Richard Landqvist att det möttes med stor förvåning.

– Att miljöreglerna kommer ändras framöver hade vi på känn, men trodde inte att det skulle komma över en natt.

De som har beställt en ny bil före klockan tolv natten mot onsdag kommer fortfarande omfattas av klimatbonusen på upp mot 70 000 kronor om den levereras under detta året. Nästa år uppemot 50 000.

undefined
Landrins platschef Richard Landqvist berättar att de arbetade fram till midnatt under tisdagen för att få klart de nya beställningarna.

Richard Landqvist säger att det var många som passade på att investera i en ny bil efter att de fick höra talas om regeringens beslut.

– Det var full fart från morgon till kväll. Det var både nya och befintliga kunder. Det var både stressigt och intressant.

Landrins valde att hålla öppet fram till midnatt på tisdagen för att hinna bli färdiga med alla de beställningar som kom in.

Enligt regeringen valde de att ta bort klimatbonusen för att ”kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil", enligt ett pressmeddelande.

Även Skobes bil i Vimmerby märkte av ett ökat tryck på försäljningarna efter att allmänheten tagit del av nyheten.

– Vi försökte få tag i alla vi har en dialog med sedan innan och de som var intresserade kom till ett beslut fort. Vi hade öppet som vanligt men vi satt kanske till åtta eller nio och gjorde säkerhetskontroll att vi har bevis på att de har beställt bil, säger platschefen Daniel Lindström.

Hur kommer detta påverka er?

– Jag tror inte att det kommer påverka oss något speciellt, bilar behövs ju. Vi kommer gå starkare ur det här. Däremot är vi oroliga för att omställningen till miljöbilar stannar upp, säger Richard Landqvist.

Daniel Lindström tror att det kan påverka kortsiktigt.

undefined
Skobes bil i Vimmerbys platschef Daniel Lindström berättar att intresset för el- och hybridbilar är högt i Vimmerby.

– Det finns risk att man bromsar utvecklingen och det kanske kommer bli någon form av avvaktande men någon gång blir detta vår nya vardag. Behovet kommer fortlöpa även om det blir en lite tuffare tid.

Båda säger att det generella intresset för elbilar och hybridbilar är högt i Vimmerby och enligt Richard Landqvist är det vad som är mest efterfrågas bland deras kunder.

Han tillägger dock att batteripriserna till elbilar är fortsatt höga.

– Priserna kommer sjunka framöver men det går inte över en natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!