Lokal leksaksentusiast dök upp i Antikrundan igen

Årets upplaga av Antikrundan i SVT bjuder på många gamla favoriter i repris. I det senaste avsnittet dök den lokale leksaksentusiasten Tobias Hultqvist upp i rutan igen.

Tobias Hultqvist dök upp i SVT:s Antikrundan i veckan och fick visa upp delar av sin leksakssamling igen.

Tobias Hultqvist dök upp i SVT:s Antikrundan i veckan och fick visa upp delar av sin leksakssamling igen.

Foto: Kristina Westring

Vimmerby2021-02-05 17:30

Årets säsong av det folkkära programmet Antikrundan på SVT är en coronaanpassad version. Ett segment i programmet är att reportern Magnus Broni ger sig ut på jakt efter folk som har besökt programmet tidigare år och gjort ett bestående intryck. I avsnittet som sändes i torsdags dyker han upp på Gränsö där Antikrundan spelades in 2016.

Han söker efter Tobias Hultqvist som visade upp sin samling med antika leksaker för programmets experter som kunde konstatera att han hade en riktig raritet. Till slut får Magnus Broni tag på Tobias och de möts upp i Stadsparken i Västervik.

– Jag blev väldigt överraskad när de hörde av sig och ville att jag skulle vara med igen, säger Tobias Hultqvist som har bott i Västervik i 20-talet år, men är född och uppvuxen i Vimmerby.

undefined
En sällsynt pennytoy föreställande en tomte som drar en släde blev värderad till 40 000 av Antikrundans experter när Tobias Hultkvist visade upp den 2016.

Frågan som Antikrundan ville ha svar på är förstås om Tobias har kvar sin raritet i samlingen. En så kallad pennytoy föreställande en tomte dragandes på en släde som trots att den är tillverkad i plåt värderades till 40 000 kronor.

– Det är klart jag har den kvar. Det finns många samlare som gör det som en investering, men sådan är inte jag, säger Tobias som samlat på sig ytterligare ting på senare år och även fått chansen att visa upp sina saker för allmänheten.

– Jag gjorde en utställning på Västerviks museum på Kulbacken 2018 där jag fick visa upp stora delar av min samling. Det var väldigt kul och lockade det bästa besöksantalet de haft på länge. Dessutom fick jag göra lite föreläsningar och även agera lite av expert och värdera saker som folk tog med sig.

Ifjol var det tänkt att han även skulle haft en utställning i sin hemstad Vimmerby på Stadsmuseet Näktergalen.

– Dess värre kom coronapandemin i vägen så det blev bara en liten utställning där ifjol. Det finns dock planer på en större senare i år, säger Tobis Hultqvist som har en dröm att en gång kunna visa upp sin samling på en permanent utställning.

– Det vore kul att ha ett eget museum där man kan gå och botanisera bland minnen, säger han.

Vad är det som fascinerar dig med gamla leksaker så mycket?

– För mig är de nästan som en skulptur eller tavla. Det finns ett hantverk bakom varje ting och de bär även på en historia kring vilka som har lekt med dem genom åren och spåren det har satt genom slitaget de har fått. Jag gillar den nostalgin helt enkelt, säger Tobias Hultqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!