Livet på folkracecampingen: "Alla hjälper varandra här"

Bara ett stenkast från folkracebanan i Gnagaredalen ligger en campingplats. Vimmerby Tidning kikade förbi för en pratstund med några av alla campare.

Näst sista dagen på årets Semesterrace i Gnagaredalen. I morgon ska Anders Larsson vidare till Gotland för ännu mer folkrace.

Näst sista dagen på årets Semesterrace i Gnagaredalen. I morgon ska Anders Larsson vidare till Gotland för ännu mer folkrace.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2022-07-15 15:00

En bit in på campingen står ett glatt gäng från Trollhättan utanför ett tält, i färd med att göra lite matsäck. De har varit här sedan i söndags för att titta på när familjemedlemmarna och vännerna tävlar i Semesterracet. 

– Jag har en farbror och kusin som kört. Min farbror körde i går. Det gick inte så bra, växellådan pajade säger Sandra Spjut. 

Sandra berättar att det är femte gången som hon är på Semesterracet i Vimmerby, samtidigt kommer hennes pappa på en motorcykel.

Ska du inte tävla? 

– Jag har slutat, kroppen håller inte längre, säger Anders Larsson. 

När Vimmerby Tidning frågar hur det varit att sova på campingen så tycker alla att kylan varit värst. Gänget från Trollhättan stannar till lördag innan de far vidare för den här gången. 

Lite längre upp på campingplatsen finns folkraceföraren Gösta Froder.

– Jag fick en bil när jag fyllde 60 år och skulle ha kört idag. Men min dotter körde tidigare och det blev bara skrot av bilen. Nu är den på reparation, säger han. 

Vad tycker du om arrangemanget av Semesterracet? 

– Det är bra organiserat. Roligt att det har kommit igång igen.

Gösta Froder berättar att han kört rally tidigare i livet och att han inte kört folkrace på 15 år. När han inte längre kan tävla idag som tänkt har han ett annat fokus. 

– Det är kul att vara med och hjälpa de andra. Alla hjälper verkligen varandra här, säger han. 

Många campar. En del i husvagn och några i stora bussar.
Många campar. En del i husvagn och några i stora bussar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!