LISTA: VĂ€rldens alla Vimmerbyar

Vi kartlÀgger platser som inspirerats av Vimmerby och Astrid Lindgren. En resa frÄn Kalix skÀrgÄrd till Nangijala i Schweiz!

SÄ hÀr ser det ut inne pÄ krogen Bullerbyn i Prag. Inredningen Àr inte sÀrskilt Astrid Lindgren-inspirerad utan det handlar mer om atmosfÀren, sÀger Àgarna.

SÄ hÀr ser det ut inne pÄ krogen Bullerbyn i Prag. Inredningen Àr inte sÀrskilt Astrid Lindgren-inspirerad utan det handlar mer om atmosfÀren, sÀger Àgarna.

Foto: Bullerbyn

Vimmerby2021-06-13 07:00

Norra Vimmerby. "VÄrt" Vimmerby mÄ vara det mest kÀnda i Sverige, men inte det enda. Efter elva och en halv timmes bilfÀrd kan man besöka Vimmerbys namne vid Nya StorbÀcken en bit utanför Robertsfors i VÀsterbottens lÀn.

Mariannelund i mÀngder. NÀr Emil i Lönneberga hissade upp sin lillasyster Ida i flaggstÄngen och hon kunde se Ànda till Mariannelund förutsattes att hon menade orten som ligger ungefÀr en mil frÄn Katthult. Men vem vet hur bra syn Ida hade? I Sverige finns nÀmligen minst tvÄ andra Mariannelund: ett pÄ Stora Askö i Tjusts skÀrgÄrd och ett vÀster om Katrineholm i Södermanland. Dessutom ligger Mariannelund ocksÄ söder om staden Ringe pÄ danska Fyn.

Bullerbyn. Att det finns förskolor i bland annat GÀvle och Hallstahammar som heter Bullerbyn höjer kanske inte nÄgra ögonbryn. I Tjeckiens huvudstad Prag hittar vi dÀremot en Astrid Lindgren-inspirerad bar och restaurang med samma namn och i polska Warsawa finns bland annat bÄde en bokhandel och en skola som heter Bullerbyn.

VÀlkÀnda vÀgar. I bÄde staden Dortmund och staden Varel i Tyskland hittas en gata med namnet Astrid Lindgren-ring. I Varel finns dessutom tvÀrgator vid namnen Katthult och Lönnebergaweg. I Sverige finns bland annat BrÄkmakaregatan och Astrid Lindgrens gata i Ystad.

Hus att hyra. I utkanten av den lilla lilla staden Bonndorf i södra Tyskland Ă„terfinns Schwedenhof. Det Ă€r en turistanlĂ€ggning dĂ€r man inspirerat, fĂ„r man anta, av Astrid Lindgrens verk döpt tvĂ„ utav husen som gĂ„r at hyra till Vimmerby respektive Lönneberga. Ett hyrbart fritidshus döpt efter Astrid Lindgren finns ocksĂ„ pĂ„ ön Spiekeroog norr om Bremen.

Förskolor och fartleder. BĂ„de Utrecht, NederlĂ€nderna, och LĂŒbeck, Tyskland, bjuder pĂ„ förskolor vid namn Astrid Lindgren och i Zuce, en förort till serbiska Belgrad, finns Ă€nnu en gata namngiven efter författarinnan. PĂ„ den gatan ligger bland annat möbelvaruhuset Ikea.

Blommor och bar. I bÄde Enköping och norr om Skurup finns grönomrÄden som heter KörsbÀrsdalen. Törnrosdalen verkar inte ha nÄgon namne men pÄ den lilla orten Disentis i östra Schweiz kan man förfriska sig pÄ Nangijala Bar & Café.

Till sjöss och havs. Mitt i VĂ€nern ligger ön Djurö, som Ă€r hem Ă„t Djurö nationalpark. En av de smĂ„ smĂ„ öarna runtomkring heter BĂ„tsman. För den som gillar havet mer Ă€n sjön kan ön Lilla gubben i Kalix yttre skĂ€rgĂ„rd kanske vara vĂ€rd ett besök. 

Strax söder om ön RepskÀr i Kalix yttre skÀrgÄrd ligger den ön Lilla gubben. Den gör skÀl för namnet och Àr sÄ liten att den inte syns pÄ kartan.
Strax söder om ön RepskÀr i Kalix yttre skÀrgÄrd ligger den ön Lilla gubben. Den gör skÀl för namnet och Àr sÄ liten att den inte syns pÄ kartan.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!