LISTA: Så påverkas kommunens verksamheter av nya råden

Vimmerby kommun stänger ner flera delar av sina verksamheter som ett led i att följa de skärpta råden som infördes av Folkhälsomyndigheten och Region Kalmar på tisdagen.

Vimmerby kommun har i dag beslutat en rad åtgärder med anledning av de lokala allmänna råd som införs.

Vimmerby kommun har i dag beslutat en rad åtgärder med anledning av de lokala allmänna råd som införs.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-11-10 15:45

I ett pressmeddelande från kommunen framkommer att man aktiverat kommunens krisledningsnämnd.

"Även om lokala avvikelser kan förekomma gör vi i stort sett likadant i hela länet. I linje med den länsövergripande inriktningen har krisledningsnämnden i Vimmerby kommun idag fattat ett antal beslut. Vi förstår att dessa beslut påverkar många men vi tror att om vi alla gör dessa uppoffringar nu så minimerar vi risken för större, mer allvarliga konsekvenser som smittan kan få för vårt samhälle på längre sikt." säger kommunstyrelsens och tillika krisledningsnämndens ordförande Jacob Käll (C) i pressmeddelandet.

– Det är verkligen extraordinärt, jag har jobbat länge i kommunal verksamhet, nästan 30 år och det är klart att det här har jag aldrig varit med om. Vi har haft andra kriser men det här är en samhällshändelse som sticker ut och är utöver det vanliga och som är fara för våra medborgares liv och hälsa, och där vi nu ser en snabb ökningstakt och där de som är experter skärper tonen. Vi försöker infinna oss och att vi anpassar oss efter det som gäller och försöker dra vårt strå till stacken, säger kommundirektör Carolina Leijonram.

Finns det ytterligare åtgärder ni kan ta till om det skulle behövas?

– Det här är vad vi har kommit fram till nu, vi har inte andra åtgärder på lut som vi tänker blir nästa steg om läget förvärras. De här är tagna med övriga kommuner, region och länsstyrelsen, det vi har tagit fram i den konstellationen har vi sen gjort Vimmerby-anpassat. Något annat har vi varken resonerat om regionalt eller här lokalt, men det är klart förvärras läget så kan vi se att andra åtgärder kanske måste till, men det är inget vi har på bordet idag, säger Leijonram.

Så här påverkas kommunens verksamheter:

  Allaktivitetshuset Fabriken stänger sin verksamhet. Eventuellt kommer utomhusaktiviteter och digitala aktiviteter att arrangeras.

  Biblioteken i Vimmerby kommun stängs som mötesplats och är endast öppna för samhällsinformation och utlåning. 

  Kulturskolans verksamhet stängs ner för gruppaktiviteter. Undervisningen kommer att ersättas med digitala lektioner. Viss individuell undervisning kommer att fortgå för barn och ungdomar födda 2005 och senare.

  Mötesplats Bullerbyn, Mötesplats Erikshjälpen och Mötesplats Södra Vi stängs.

  Vimmerby kommuns vuxenutbildning och SFI-undervisning kommer att ske på distans under tiden som de lokala allmänna råden gäller.

  Vimmerby kommuns idrottsanläggningar, både inne och ute, stängs för all verksamhet (undantaget föreningsdriven träning för barn födda 2005 eller senare samt för yrkesmässig idrott).

  I nuläget kommer förskoleverksamhet och fritidsverksamhet samt all undervisning inom grundskola och gymnasieskola att bedrivas som vanligt. Även skolans simundervisning kommer att genomföras.

  Vimmerby kommun avråder starkt från besök på kommunens vård- och omsorgsboenden Borghaga, Kvillgården, Vidala och Vimarhaga. 

Vimmerby kommun har i dag beslutat en rad åtgärder med anledning av de lokala allmänna råd som införs.
Vimmerby kommun har i dag beslutat en rad åtgärder med anledning av de lokala allmänna råd som införs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!