Lista: Här kan du vandra i Vimmerby

I veckan klättrar temperaturerna upp mot 20 grader. Den som vill passa på att njuta av den för årstiden ovanliga värmen finns flera naturupplevelser.

Det gäller att se sig för när man tar sig fram över stock och sten i skogen.

Det gäller att se sig för när man tar sig fram över stock och sten i skogen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-10-10 20:00

I Vimmerby kommun finns det runt 17 mil med vandringsleder och promenadstråk i skog och mark. När väderprognosen tyder på varmt väder för att vara höst så kan det vara läge att ge sig ut på en tur och njuta av de färger som naturen bjuder på i dessa dagar.

I Vimmerby kommun finns sju officiella vandringsleder. Sevedeleden är den klart längsta med sina fem mil som sträcker sig över västra och norra kommundelen och dessutom har anslutningar till flera andra större leder. En längre runda som omfattar klassisk småländsk skog och mark. Dessutom finns många historiska platser att beskåda på vägen.

Djursdalarundan, som för övrigt delvis ingår i Sevedeleden, är en populär tur bland många Vimmerbybor. Den sju kilometer långa leden bjuder på kuperad terräng med flera sevärdheter längs med vägen. En tur på en dryg timme som de flesta fixar även om man får vara beredd på att det finns ett par riktigt branta partier. Har man tänkt sig en lite kortare tur kan man bege sig till Ingebo Hagar strax utanför staden. Fyra slingor på mellan 1,2 och 4,2 kilometer finns att tillgå. Det senaste tillskottet är den gröna leden. Den börjar i hagmark och fortsätter in i skogen i lite kuperad terräng. Här finns bland annat en passage med unggranskogen som för tankarna till en trollskog.

Djursdalarundan är en favorit för många Vimmerbybor. En rejäl runda på sju kilometer med många sevärdheter på vägen.
Djursdalarundan är en favorit för många Vimmerbybor. En rejäl runda på sju kilometer med många sevärdheter på vägen.
Vandringsleder i Vimmerby kommun

Sevedeleden

Brantestad Naturrunda

Djursdalarundan

Norra Kvills Nationalpark

Ingebo Hagar

Lidhem

Smé-Åna

Källa: vimmerby.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!