Lina Hassinen och Madde Sleman sökte och blev antagna till ett projekt i Vimmerby, där deltagarna under tolv veckor skulle få hjälp att göra livsstilsförändringar. De är två av tre som från 1 september till 23 november med hjälp av stöttande coacher och helomvändning i tänket, fått hjälp att komma i bättre form.
Bakom satsningen ligger Träningshuset, Coach Cronwall och Optmimize Clinic. Deltagarna var ett av inslagen på hälso- och skönhetseventet Lifestyle Glow på Stadshotellet, där de fick berätta om sin livsstilsresa.
– Jag tror aldrig jag varit så nervös någon gång som när vi skulle gå ut på scenen, säger Lina Hassinen.
Men det finns fler utmaningar hon kan checka av. Nya utmaningar som gett konkreta resultat.
– Största skillnaden är att min son säger att ”du ligger aldrig i soffan längre, mamma”. Jag har alltid varit sådan, jobbat, kommit hem och legat i soffan en och en halv timme typ, helst sovit, annars orkar jag inte ta mig igenom kvällen.
Lina säger att hon hade kommit till en nu-får-det-vara-nog-punkt. När hjälpen fanns tog hon den, och hon var helt inställd på att bli antagen.
– Jag var mentalt förberedd två veckor innan jag fick veta att jag var en av de som kommit med. Och jag ångrar inte en sekund. I grunden handlar det om tänket, jag har fått hjälp med det. Och helheten. Våra coacher har stöttat med både träning, kost och hjärnan. Samtidigt som jag gick med i det här bestämde jag mig för att sluta äta ångestdämpande medicin, som jag gjort i flera år.
Utöver kost och träning har deltagarna också fått behandlingar med lågenergilaser.
– Ibland kan det kännas lite svårt att veta vad som är vad, vad det är som gör att man mår annorlunda. Egentligen skulle man vilja lyfta varje del individuellt, men det är väl kombon som gjort skillnad, säger Madde Sleman.
I hennes fall är sex tappade kilon och kläder som hänger löst bara en bonus.
– Jag behövde framförallt hjälp att hitta orken. Jag hade varit föräldraledig och sedan läste jag till lärare. Det var som att jag satt vid mitt köksbord i sex år, inte särskilt ergonomiskt heller. Jag var jättetrött och hade värk i hela kroppen och när jag skulle börja jobba fattade jag inte hur jag skulle orka. Det gjorde skitont bara att sitta.
Båda har försökt hitta gnistan, på egen hand. Några besök på gymmet ibland, enstaka inhopp på Friskis, sporadiska promenader.
Nu är styrketräning en del av vardagen.
– Jag känner mig mycket starkare och blir nästan förvånad när jag går upp för en trappa, att det går så snabbt och lätt, säger Madde.
– Det är bra för hjärnan också, det blir ett annat lugn när du har tränat, säger Lina.
Coacher som stöttat och peppat har varit nyckel i framgången, menar de.
– Jag har alltid varit en jojobantare, ner 40 kilo med LCHF, sedan upp igen, ner 20 kilo med Viktväktarna, sedan upp igen. Till slut var jag för stor för mig själv. Att kunna sträcka ut handen när man behövde hjälpt var otroligt skönt, att ha en coach som säger ”det är bara att skicka en bild om du står på Ica och inte vet vilken ketchup du ska köpa”, säger Lina.
Den här gången har hon tappat 18 kilo och 87 cm på kroppen, mätt runt mage, midja, stuss, armar och lår. På tolv veckor.
– Jag har en bit kvar, men det känns väldigt bra så här långt.
Maten, vad är den stora skillnaden där?
– Vi äter ganska vanligt, egentligen, fast det är lite mer protein och bra fetter. Inga svåra grejer, man måste inte köpa konstiga saker. För mig har det inte varit så svårt med den biten, jag har egentligen inte haft så många laster. Är det något jag kan sakna är det chips. Mest krispet och att det förknippas med mys framför teven, inte så mycket smaken. Men meningen är att vi ska fasa in även sådant, inget ska vara förbjudet, säger Madde.
– När jag har kört mina resor tidigare har det varit sådan hets, jag har dragit ner kalorierna till hälften mot vad jag brukar äta bara för att svälta mig själv. Nu helt plötsligt skulle vi ju äta. Frukost, lunch och middag och två mellanmål, helst. Jag tror ingen av oss har gått hungrig någon gång, säger Lina.
Är det svårt att hålla i när man kört intensivt i tre månader med en livsstilsförändring – vad händer när det är över?
– Jag tycker tre månader var en bra tid, det hann hända mycket i huvudet. Så jag har kört på, jag kör mina tre träningspass med styrka för alla delar av kroppen i veckan, promenerar kanske inte lika flitigt nu, men får ihop steg ändå, säger Lina.
– Jag tror faktiskt jag tappat ytterligare något kilo efter det här. Men jag har lite för många pusselbitar för att få ihop det där livspusslet, så resan är inte över, säger Madde.
Båda känner att det hänt en hel del på insidan. För Lina handlar det om en så grundläggande sak som att kunna sova på nätterna.
– Jag har haft stora problem med sömnen. Nu sover jag som en gris. Man blir gladare, inte lika lättirriterad, det finns en liten tålamodsbank att ta av. Mitt mående är mycket, mycket bättre.
Madde säger att självkänslan är en annan, snällare och bättre. Även om första träningspasset efter projekttiden var tuff.
– Det blev ganska laddat. Vad ska jag göra här? Vem är jag? Det var som att jag stod där helt ensam, för första gången i livet. Men nu känner jag mig stark och det är skönt att klara av saker, eller bara kunna gå förbi en spegel och tycka att det man ser är helt ok.