Förväntansfullt pirr för Leif och Billy inför premiären

I höst kommer radarparet Leif och Billy, kända från tv, att inta teaterscenen på allvar. Men mycket mer är på gång.

Det blir ett nytt kapitel för Klas Eriksson och Alfred Svensson med teaterföreställningar.

Det blir ett nytt kapitel för Klas Eriksson och Alfred Svensson med teaterföreställningar.

Foto: Nikola Stankovic

Vimmerby2023-04-08 07:00

Bygdens son Alfred Svensson från Virum utanför Tuna är på rätt plats i livet just nu. Bara 31 år gammal (i sommar 32) har han tillsammans med komikerkollegan Klas Eriksson tagit Sverige med storm. Allt från ungdomar till vuxna vet vilka de är.

Efter sju säsonger med Leif och Billy i SVT har de i höst premiär för sin nya teaterföreställning "Gud förbannat vilken jävla show". Det ryker svavel om bara namnet och Alfred Svensson utlovar något alldeles extra i ett högt tempo på Scalateatern i Stockholm.

Men vi återkommer till föreställningen. Just nu arbetar Alfred Svensson, Billy, och komikerkollegan Klas Eriksson, Leif, med ett än så länge hemligt projekt. Det är en ny humorserie som kommer att sändas i tv, kanske redan i sommar, han är lite osäker på tidpunkten.

Sammanlagt blir det åtta episoder på 15 minuter. Inspelningarna pågår just nu runt Stockholm och det är först på kvällen som Alfred Svensson kan ta sig loss för en intervju med Vimmerby tidning.

Karriären började i grundskolan.

– Jag hade ett filmintresse redan som barn och tyckte det var roligt att göra film med mammas och pappas VHS-kamera. Men jag tittade bara på två filmer, Toy Story och E.T. Dem såg jag om och om igen.

Fascinationen för att göra film innebar rent praktiskt att han hittade på egna filmer och anlitade människor i sin närhet till att skådespela i olika roller. Eftertexterna, som brukar finnas i filmer, skrev han på ett långt papper och drog sakta framför kameran medan han filmade så det såg ut som i typ Star Wars.

Efter gymnasiet jobbade han en tid på en fabrik för lysrörsarmaturer. Där kände han suget efter sitt filmintresse och sökte till Kalle Flygares teaterskola i Stockholm och kom in efter en tre dagar lång audition.

Utbildningen tyckte han var sådär men han träffade många likasinnade. Många av dem arbetar han tillsammans med i dag. Bland annat Klas Eriksson.

Under tiden de gick utbildningen började Alfred och Klas utveckla Leif och Billy och körde ut sketcherna på YouTube. Han medverkade också i andra humorprojekt, arbetade på YouTube-företag och jobbade extra som truckförare på ett fryslager (minus 26 grader). 

Och här skulle man kunnat skriva, som Per Gessle sa en gång i Kalmar när han och Marie Fredriksson uppträdde som Roxette för sista gången i Sverige om "It must have been love" att Hollywood ringde och på den vägen är det. Men det var SVT som ringde och på den vägen blev det kontrakt på en säsong för Leif och Billy.

– Jag skämdes över den första säsongen, den var katastrof, berättar Alfred Svensson. 

De fick en ny chans och det blev en andra säsong. Den blev lite bättre och de utvecklades. Så fortsatte det i totalt sju säsonger.

– Jag är stolt över Leif och Billy, säger Alfred Svensson.

Framtiden hoppas han kommer att innebära barn, flera möjligheter att hinna besöka sina stöttande föräldrar och kanske göra långfilm. Men Hollywood lockar inte.

– Men man ska aldrig säga aldrig, säger Alfred Svensson, med ett skratt.

Teaterföreställningarna blir ett nytt kapitel för komikerduon. Alfred berättar att han känner ett förväntansfullt pirr. De kommer att stå helt själva på scen och han utlovar ett spektakulärt scenbygge och full fart.

Bland annat kommer Billy att försöka leka Joe Labero och såga itu Leif på mitten. Vi får hålla tummarna för att Billy inte gör bort sig, det skulle vara trist med en enmansshow.

Den här bilden togs för ett par år sedan, när Alfred Svensson var hemma i Tuna.
Den här bilden togs för ett par år sedan, när Alfred Svensson var hemma i Tuna.
Vimmerby Tidning

2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!