Kvinna åtalas för olaglig hotellverksamhet i Vimmerby

En kvinna i 50-årsåldern åtalas för att ha bedrivit olaglig hotellverksamhet i Vimmerby.

Kvinna åtals för att ha bedrivit olaglig hotellverksamhet i Vimmerby.

Kvinna åtals för att ha bedrivit olaglig hotellverksamhet i Vimmerby.

Foto: Mikael Fritzon / TT

Vimmerby2023-02-03 11:24

Kvinnan misstänks för att ha bedrivit en hotellrörelse utan att ha haft tillstånd från polisen. Det under perioden slutet av juli 2022 till slutet av januari 2023. 

I förundersökningsprotokollet framkommer det hur en av gästerna kontaktat räddningstjänst efter att ha bott i ett av gästrummen. Personen ska bland annat uttryckt oro för hur elen var inkopplad, brandskydd och utrymningsvägar.

Om en verksamheten omfattat minst nio gäster eller fem gästrum krävs tillstånd. Annars strider det mot lagen om hotell- och pensionatrörelse.

 I en tidigare intervju med Vimmerby Tidning berättar kvinnan att hon inte trodde att tillstånd behövdes.

– Som vi förstår behöver vi inte det eftersom vi hyr ut separata stugor och lägenheter. Vi har inte status som hotell utan har en mindre verksamhet, sa hon då. 

Under bevisning, i förundersökningsprotokollet, finns fotografier på hur verksamheten marknadsförts på en bokningssajt och hur det ska ha erbjudits olika boendetyper med uppemot 29 sovplatser. 

"Vi har flera boendetyper och platser vi annonserar för, men vi hyr aldrig ut så många platser", ska kvinnan ha sagt i förhör med polis i början av januari. Hon menade under samma förhör att det aldrig varit mer än åtta hyresgäster boende samtidigt.

Hon ska i ett senare förhör, i slutet av januari, berättat att hon inte planerar någon hotell och pensionatrörelse framåt samt att det finns planer på att sälja fastigheterna. 

Kvinnan förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!