Ett av Sveriges äldsta träd sjunger på sista versen

Kvillekens tusenåriga historia lider mot sitt slut men Torsten Ungsäter har ännu inte gett upp hoppet om en sommar med gröna blad.

Eken har hunnit vara med om mycket under sitt långa liv. Bland annat spelades sexscenerna för Vilgot Sjömans film "Jag är nyfiken gul" in här.

Eken har hunnit vara med om mycket under sitt långa liv. Bland annat spelades sexscenerna för Vilgot Sjömans film "Jag är nyfiken gul" in här.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-05-13 15:00

Den magnifika Kvilleken har vaktat sin äng utanför Vimmerby i över ett millennium. Torsten Ungsäter var trädets tillsynsman under flera år och trots att han inte längre ansvarar för eken tittar han till den då och då. När han hör att inga knoppar syns på trädet i år säger han att hoppet trots allt inte är ute.

– Eken slår ut sent så det är inte omöjligt att den kommer igång. Det var trots allt en gren som levde föra året. Den är ju på upphällningen och det har varit många år jag inte trott den skulle överleva, säger han.

Ekens sviktande hälsa har blivit en stor fråga och det har gjorts flera livsuppehållande åtgärder. Förra våren byggdes en gärdesgård för att hålla det ökade besöksantalet på avstånd. Man har också försökt bevara eken genom att göra tolv små kopior via ympning.

– Det har lagts ner mycket tid och pengar för att bevara den men livet är ju dessvärre ändligt. Även om den inte lever så tror jag att dess skelett kommer att få stå kvar i många herrans år, säger Torsten Ungsäter. 

Omkretsen på 13 meter gör Kvilleken till Sveriges grövsta, och med mer än 1000 år att blicka tillbaka på är berättelserna kring den många. 

– Jag har träffat många som upplevt eken på olika sätt men tyvärr finns inte alla historier bevarade, säger Torsten Ungsäter.

Vimmerby tidning har sökt Länsstyrelsen, som inte vill prata om eken innan de undersökt den för säsongen. Ett utlåtande från dem angående trädets hälsa väntas nästa vecka.

Torsten Ungsäter var under flera år Kvillekens tillsynsman.
Torsten Ungsäter var under flera år Kvillekens tillsynsman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!