KS avvisar kraven: "Förekommer till och med lögner"

Kommunstyrelsen avvisar alla krav från Ingela Nilsson Nachtweij (C) i de tre skrivelser där hon bland annat tar tillbaka sin avgång för två år sen. Kommunstyrelsens ordförande ser återkommande skrivelser som ett arbetsmiljöproblem.

Jacob Käll (C) ser skrivelserna från bland andra Ingela Nilsson nachtweij som ett arbetsmiljöproblem för kommunen och enskilda tjänstemän. Det säger han när enenig kommunstyrelse avvisar olika krav på åtgärder mot tidigare tagna beslut.

Jacob Käll (C) ser skrivelserna från bland andra Ingela Nilsson nachtweij som ett arbetsmiljöproblem för kommunen och enskilda tjänstemän. Det säger han när enenig kommunstyrelse avvisar olika krav på åtgärder mot tidigare tagna beslut.

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-09-22 14:36

Det säger han sedan en enig kommunstyrelse godkänt svaren på de tre skrivelser Ingela Nilsson Nachtweij lämnade till kommunstyrelsen i augusti i år

Kommunstyrelsen vidtar ingen åtgärd över att hon drar tillbaka sin avsägelse som ordförande i kommunstyrelsen hösten 2019.

– Den beviljades av fullmäktige den 1 oktober 2019. Det beslutet har vunnit laga kraft, säger Jacob Käll, (C) ordförande i kommunstyrelsen.

På liknande sätt avvisas även övriga krav på åtgärder, rättelser och undanröjning av tidigare kommunala beslut.

"Det finns överhuvudtaget ingen koppling mellan domen och de rättelseåtgärder du begär.", skriver kommunstyrelsen i sitt svar.

– Vi tog ett nytt beslut om ansvarsfriheten i fullmäktige efter begäran, något annat krävs inte, säger Jacob Käll.

Jacob Käll ger en personlig reflektion kring skrivelserna.

– Skrivelserna sprider felaktigheter, osanningar och till och med lögner. Ett exempel på en lögn är att Ingela påstår att hon blivit avstängd av kommundirektören. Så var det inte. Det var en överenskommelse med politiken att Ingela skulle arbeta hemifrån en kort period, och det här vet Ingela, säger Jacob Käll.

Det är nu drygt två år sen arbetsmiljökonflikten och den politiska turbulensen bröt ut i Vimmerby. Jacob Käll befarar att det kan fortsätta med skrivelser av olika slag till både kommunen och andra.

– Det finns en envishet i det här fallet som inte tyder på att det ska sluta. Det tenderar till att upprepas en lögn tillräckligt ofta blir den till en sanning.

– Jag kan inte se annat än att syftet är att smutskasta kommunen och tjänstemän. Värst utsatt är kommundirektören Carolina Leijonram och så har det varit ända sen 2019. Det är mycket allvarligt och det är ett arbetsmiljöproblem för kommunen och för utsatta tjänstemän. Jag vill i det sammanhanget åter betona att kommunstyrelsen har fullt förtroende för kommundirektören, säger Jacob Käll.

Tanken på att pröva delar juridiskt som förtal har förekommit.

– Jag har tittat på den möjligheten för min egen del, men då måste allt börja om och det är inte det vi vill lägga energin på. Vi vill jobba framåt för kommunen, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij för en kommentar. I ett SMS skriver hon bland annat att HR-chefen krävt att hon inte fick vistas i Stadshuset efter att kommundirektören sjukanmält sig och angett Nilsson Nachtweij som orsak, att när hon kom tillbaka tvingades hon ha Leif Larsson som följeslagare och redovisa sin agenda för dagen och att hon inte fick träffa tjänstemän ensam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!