Krav på farthinder: "Som en 70–väg i bostadsområdet"

När Christian Bauer hittade familjens ihjälkörda katt på gatan kände han att det var dags att agera mot fortkörningen. "Det var visserligen bara en katt, tråkigt för oss, men det kunde lika gärna varit ett barn som hamna framför en bil".

Christian Bauer tillsammans med dottern Lilly, 8 år, intill den livligt trafikerade gata där minst vartannat fordon kör för fort.

Christian Bauer tillsammans med dottern Lilly, 8 år, intill den livligt trafikerade gata där minst vartannat fordon kör för fort.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-09-23 19:00

Det fick honom att lämna ett medborgarförslag till kommunen farthinder på sträckan. Ett krav även flera grannar står bakom.

Familjen Bauer bor i området Hultet intill Prästgårdsgatans norra del ut mot Krönvägen. Där går det ofta undan. Det visar bland annat den hastighetsmätning kommunen gjorde i maj i år. Sex av tio bilister körde över gällande 50 kilometer i timmen. Flera kom upp i över 100 kilometer och den värsta vansinneskörningen mättes in på 158 kilometer förbi kvarteret där familjen Bauer och deras grannar bor.

– Värst är det på sommaren, då körs det för fort hela tiden. Nu är det mest morgon och kväll, anser Nael Assaf som bor på samma gata som Christian Bauer.

Även han har tomten ut mot Prästgårdsgatan.

– Vi har inga småbarn längre, men vi har också djur och vi har kompisar som har små barn och det är otryggt för alla i området när så många bilister och motorcykelförare kör för fort, säger han.

undefined
70-skyltarna står först på krönet på Vennebjörkevägen. "Många kör i 70 redan vid övergångsstället mitt på sträckan. I prkatiken är det som att det går en 70-väg rakt genom bostadsområdet", säger boende i området.

Christian Bauer och Nael Assaf säger båda att problemet med fortkörningen gäller i båda riktningarna, både ut ifrån stan och in mot stan.

– Det spelar ingen roll och det ligger ju villakvarter även på andra sidan Prästgårdsgatan och när så många kör över 50 kilometer i timmen är det i praktiken som att vi har en 70-sträcka rakt genom bostadsområdet. Det är märkligt att det kan vara så, säger Christian Bauer.

Han pekar också på de risker som de höga hastigheterna innebär vid övergångsstället mitt på raksträckan.

– Det är lite dålig sikt där, särskilt åt det ena hållet. Jag tvingades en gång bromsa akut för en äldre man där. Jag höll under 50 kilometer, så man kan bara tänka sig vad som hänt om jag kört runt 70 eller mer som många gör, säger han.

undefined
Många cyklar, går eller springar på GC-vägarna och sikten är dålig vid övergångsstället mitt på den utpekade fartsträckan. "Jag tvingades akutbromsa för en person en gång. Det gick bra, men tänk de som kör i uppåt 70 kilometer", säger Christian Bauer.

De båda grannarna är helt övertygade om att det bara är en typ åtgärd som kan få ner hastigheterna.

– Farthinder. Skyltar hjälper inte och inte fartkamera eller polis heller, då håller de bara ner farten just då. Men med farthinder på gatan måste man hålla ner farten för att inte skada bilen då får det effekt, tror de.

I medborgarförslaget framförs önskemål om två farthinder.

Det är ännu oklart om kommunen kommer att vidta några åtgärder utifrån hastighetsmätningen i våras, mer än att den lämnas över till polisen.

Vi har sökt trafikingenjör Maria Åkerö för en kommentar utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!