Körde på utter utanför Vimmerby

I går kväll ska en bilist ha kört på en utter utanför Vimmerby på riksväg 40. ”Det är inte jättevanligt, men några uttrar stryker med i trafiken varje år”, säger Thorsten Ungsäter, som jobbat med att rädda uttrar i Småland.

En viltolycka med utter inträffade i går kväll utanför Vimmerby.

En viltolycka med utter inträffade i går kväll utanför Vimmerby.

Foto: TT/Jaime Green

Vimmerby2019-02-06 16:00

Polisen har fått in en anmälan om en lite ovanligare trafikolycka, som inträffade på riksväg 40 vid 20.45-tiden i tisdags kväll 7-8 kilometer öster om Vimmerby. Bilisten som körde på uttern gjorde precis det man är skyldig till när det handlar om statens vilt – en anmälan till polisen – och den avlidna uttern togs omhand för vidare leverans till Naturhistoriska Riksmuseet.

Trafikdödade uttrar är i sig ett konkret bevis på att det finns fler av det tidigare hotade djuret, som rör sig kring vattendrag.

Thorsten Ungsäter var en av de aktiva i projektet ”Rädda uttern i Småland”, som kunde avvecklas för några år sedan efter ett framgångsrikt resultat.

– Utterns tillbakagång var dramatisk och när det var som värst fanns bara ett fåtal uttrar kvar. Det rörde sig kanske om 25-30 uttrar i hela Småland. Idag finns det uppskattningsvis 30 uttrar bara i Vimmerby kommun, säger Thorsten Ungsäter, som säger att han såg en utter vid Krön så sent som för en vecka sedan.

Thorsten Ungsäter uppskattar att en handfull uttrar trafikdödas i Vimmerby-Hultsfredsområdet varje år.

– Det finns också ett mörkertal, ibland händer det att trafikskadade uttrar springer iväg och så tar räven hand om dem. Det är tråkigt med varje påkörd utter, men situationen har ändå förbättrats stort, om man jämför med hur det såg ut för 30 år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!