Köpsuget efter kommunala tomter mattas av

Efterfrågan på kommunala villatomter har dämpats. "Det är en naturlig följd av läget på marknaden" säger mark- och exploateringsingenjör Sandra Lövsjö. Trots det är nya tomter för bostäder och handel på gång att släppas till försäljning.

I maj i år släppte kommunen 19 villatomter i Nybbleområdet, t.h i bild. Närmast gatan i mitten av bilden ska en förskola och ett äldreboende byggas nästa år.

I maj i år släppte kommunen 19 villatomter i Nybbleområdet, t.h i bild. Närmast gatan i mitten av bilden ska en förskola och ett äldreboende byggas nästa år.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-01 20:00

– Vi är angelägna att det byggs och alla tomter vi har ligger kvar ute för försäljning, vi drar inte tillbaka något även om det är låg efterfrågan just nu, säger Sandra Lövsjö på Vimmerby kommun.

De senaste åren har kommunen exploaterat två större villaområden och uppemot ett 20-tal så kallade lucktomter, tomter som skapats genom förtätning i befintliga bostadsområden i stan. Mycket av det har sålts snabbt.

undefined
Av de 26 villatomterna i Nosshult finns nu bara tre kvar till försäljning. Utöver det finns två större områden på 8 500 och 3 300 kvadrat riktade till byggentreprenörer till salu.

– Nosshult gick fantastiskt fort, och då släppte vi de tomterna mitt under pandemin, säger hon.

I dag finns tre av de 26 tomterna kvar som osålda. Plus de områden som är avsedda för entreprenörer på bostadsmarknaden.

– Ett område har vi medvetet avvaktat med och inte lagt ut. De två andra ligger ute för försäljning via den mäklare vi samarbetar med. Det finns intresse och förs dialoger, men det är inget konkret för tillfället. Entreprenörerna avvaktar också en vändning i omvärldsläget, säger Sandra Lövsjö.

I Nybble där kommunen släppte 19 tomter i maj i år har tre tomter sålts hittills.

undefined
I maj i år släppte kommunen 19 villatomter i Nybbleområdet, t.h i bild. Närmast gatan i mitten av bilden ska en förskola och ett äldreboende byggas nästa år.

Sandra Lövsjö ser ingen oro över att försäljningen av tomter bromsat in.

– Nej, inte alls. Vi behöver ha tomter att erbjuda hela tiden. Inte minst när det vänder igen. Samtidigt är vi måna om att få rull på det som finns så i det korta perspektivet är de tomter vi har i Nosshult, Nybble och på andra ställen som vi är angelägna att sälja.

– Andra områden där det pågår arbete med planprogram eller detaljplaner, som till exempel vid Borstingen, har vi ett betydligt längre perspektiv på. De är kopplade till den nya översiktsplanen som håller på att tas fram och som sträcker sig ända fram mot 2050. Det kommer att ta flera år innan de kommer ut till försäljning. Vi behöver ha sån framförhållning för att det tar sån tid att få nya områden klara, säger hon.

Ett exempel på det är sex lucktomter vid Sandstensgatan. Detaljplanen för det antogs våren 2019.

– I kommunens budgetplan ligger det för exploatering 2024.

Innan det kan andra lucktomter släppas. Det gäller Oxeln vid Ekvägen och Fårtickan vid Emils Gränd.

– De ligger något närmare, kanske till våren.

– Det gäller också handelsområdet mellan Ekvägen och Lundgatan. Det är en intressant fastighet eftersom det inte finns något annat för handel i den delen av stan, så det blir kul när vi släpper det.

undefined
Det omskriva handelsområdet intill Lundgatan nära korsningen med Prästgårdsgatan kommer att lämnas ut till försäljning. Det blir troligen till våren. Även två villatomter, t.h om GC-vägen mot Ekvägen kommer att släppas till försäljning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!