Vimmerbyföretaget slåss mot jättar som Microsoft

Medan vissa branscher har det tufft just nu finns det andra som frodas. En sådan ljusglimt finns hos kommunikationsbyrån Roxx i Vimmerby där satsningen på HR-appen, ett system med användare över hela landet, går som tåget. "Det går otroligt bra", säger representanter från teamet bakom tjänsten.

Pontus Dellbratt Schiöld och Fredrik Thalin är två av dem som jobbar i teamet bakom HR-appen, ett verksamhetssystem med stora kunder över hela landet. I Vimmerby är några av kunderna Materialmännen, Polyform och Byggklason.

Pontus Dellbratt Schiöld och Fredrik Thalin är två av dem som jobbar i teamet bakom HR-appen, ett verksamhetssystem med stora kunder över hela landet. I Vimmerby är några av kunderna Materialmännen, Polyform och Byggklason.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-03-18 06:00

Pontus Dellbratt Schiöld, vd på Roxx webb, beskriver sig själv som en riktig datanörd. Redan under slutet av gymnasiet började han knacka kod till det system som idag refereras till som Vimmerbybyråns raket – HR-appen som nu har fler användare än någonsin. Den gren av företaget som jobbar aktivt med tjänsten har gått från att vara fyra anställda för några år sedan, till tolv stycken idag. Nu hoppas de på att bli tre till i teamet innan året är slut.

– Vi växer så det knakar och säljer fler appar än vad vi räknat med. Det har gått hur fort som helst, säger Dellbratt Schiöld.

Under den spurtande tillväxtsresan har det varit utmanande att hitta rätt kompetens i rekryteringsarbetet. När Roxx för ett tag sedan skulle anställa en till copywriter var söktrycket oväntat högt, men att hitta programmerare och konfiguratörer har varit betydligt svårare.

– Det är överlag svårt att hitta folk och jag vet inte riktigt varför det är så. Delvis har det nog att göra med vårt geografiska läge. Det finns inte så många programmerare här, säger Fredrik Thalin, projektledare på Roxx.

undefined
Pontus Dellbratt Schiöld och Fredrik Thalin är två av dem som jobbar i teamet bakom HR-appen, ett verksamhetssystem med stora kunder över hela landet. I Vimmerby är några av kunderna Materialmännen, Polyform och Byggklason.

Tanken var att Pontus Dellbratt Schiöld själv skulle sluta programmera när han blev vd år 2020, men så har det inte blivit. Alla som jobbar med appen har haft fullt upp, och även om de har hela företaget i ryggen finns det vissa uppgifter som inte alla kan göra. Fast det är inte bara tekniskt kunniga som varit svåra att rekrytera. Även tjänsterna som säljare har det enligt Thalin varit förvånansvärt få som sökt.

– Men det jag kan reagera mest är varför det är så få från gymnasiet som söker sig hit. För de som har gått teknik på gymnasiet tänker man ju att vi borde vara ett väldigt spännande företag, säger Dellbratt Schiöld.

undefined
Genom åren har flera storföretag försökt att rekrytera Pontus Dellbratt Schiöld för den kompetens han besitter som programmerare, men både han och företaget vill vara kvar i Vimmerby. "Det känns mer personligt".

Varför Roxx webb, en avdelning som jobbar med stora intressenter och högteknologiska system, inte sitter i Stockholm är en fråga som de får till sig ganska ofta. Ofta möts de av stor förvåning och viss oförståelse när de berättar att de i själva verket har sitt säte i lilla Vimmerby. Enligt dem själva är det unikt att ett småstadsföretag har "drakar" så som Mekka Traffic Group och Frigoscandia som sina största kunder.

– Men vi vill vara kvar här. Det känns mer personligt, vilket vi också får höra från våra kunder.

undefined
Fredrik Thalin, projektledare på Roxx, kommer själv från en mer estetisk än teknisk bakgrund. "Det känns jättekul att få en inblick i en annan bransch. Arbetet med appen är mer än bara det tekniska, det händer mycket även runtomkring", säger han.

Dellbratt Schiöld kallar HR-appen för sin bebis, och när han börjar prata om den kan han fortsätta en bra stund. Även om det är svårt för honom att berätta kortfattat vad tjänsten är och gör eftersom systemet är komplext, ger han sig ändå på ett försök.

– Det är ett kommunikationssystem, verksamhetssystem och intranät där kunden får sin egen app i en samverkansplattform. Alla företag som är med i konstellationen har sin egen brandade variant av appen, men de funktioner vi bygger åt något av dem kan alla välja att ta del av. På så sätt hjälper de varandra kan man säga.

 År 2021 lanserades appen i sin nuvarande form och sedan dess har antalet användare ökat ordentligt.

– Den handlar inte så mycket om HR-egentligen, så namnet är jättedåligt. Ett varumärkesarbete ska ske framöver och då kanske vi byter, säger Fredrik Thalin.

undefined
"Man blir aldrig profet i sin egen hemstad, men nu hör man faktiskt att folk snackar om appen på hockeyn och så. Det känns jättekul", säger Pontus.

Hur ser det ut med konkurrens?

– Jag har inte hittat ett enda företag i Sverige som jobbar på det här sättet, så jag skulle säga att vi inte har någon direkt konkurrent på marknaden just nu. Den närmsta konkurrenten skulle väl vara Microsoft Sharepoint som har väldigt stora muskler, men de vet nog inte ens om att vi finns, säger Pontus Dellbratt Schiöld.

Vad hindrar andra från att göra exakt samma sak som ni?

– Inget egentligen. Det är klart att de kan göra det och det kan säkert komma, men nu ligger vi tusentals funktioner före. Systemet som ligger bakom appen är extremt avancerat, jag har ju jobbat med det i mer än halva mitt liv.

undefined
Roxx webb har idag ett enormt funktionsbibliotek kopplat till HR-appen, som går till i utformningen av brandade appar för olika företag. Av den anledningen ligger de många steg före om någon konkurrent vill skapa ett liknande system.

Vi avslutar intervjun med att be Dellbratt Schiöld och Thalin att sia om framtiden. Hittills har arbetet med appen varit en framgångssaga. Allt har gått bättre än de vågat hoppas på.

– Det känns som att vi sitter på en raket som precis har lyft från marken. Nu har vi hållit på i några år, men på något sätt är vi ändå i början av vår resa med det här projektet. Känslan är att det här kan bli hur stort som helst. Det är nu uppskalningen kan börja.

undefined
Vimmerbybyrån Roxx jobbar brett med olika former av kommunikationslösningar. HR-appen är en av deras tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!