- Det här är väldigt viktigt och betydelsefullt för den här delen av kommunen att vi med gemensamma krafter kan få fiberuppkopplingar så här långt ut på landsbygden, säger Carl-Axel Centerstig, en av de drivande i föreningens styrelse.
I april i år beslutade länsstyrelsen att bidra med 60 procent av investeringskostnaderna som ligger på totalt drygt 25 miljoner kronor. De pengarna, cirka 15 miljoner, är lantbruksstöd från staten och EU. Resten finansieras genom anslutningsavgifter, 21 900 kronor per fastighet, och det Teliaägda bolaget Zitius, som föreningen överlåtit projektet till för att få det verkställt.
Vi jobbar med marknadsföring och kontakterna med de boende, allt annat sköter Telias bolag, säger Carl-Axel Centerstig.
- Det innebär att alla som ansluter sig får en färdig fiberanslutning ända in i huset, ingen egen grävning alls, säger Rickard Eriksson, som företräder Brantestadsområdet i styrelsen.
Det är ett brett samarbete mellan flera socknar och många byar som lett till att projektet nu kan förverkligas. Arbetet har pågått länge på olika håll i bygderna.
Vi har varit igång på olika sätt sen 2011. Vi har följt kommunens planer och projekt md stort intresse och stod på tå när de utbyggnadsplanerna var som hetast, men sen stoppades det... Efter det har vi jobbat vidare, men insåg snart att vi var för få hushåll för att få statligt stöd. Samtidigt hade Branstestadsområdet i Frödinge samma problem. Så i fjol började vi diskutera oss samman, berättar Carl-Axel Centerstig.
Det ledde fram till den gemensamma IT-föreingen, och när Telia för mindre än en månad sen varslade om att man stänger ner kopparnätet i Vimmerby kommun i oktober nästa år, har över hälften av de drygt 700 hushåll som drabbas av det redan klart för fiberanslutningar.
Ja, så kanske man kan se det, eller om det är det här projektet som gör att Telia ser att en lösning är i hamn för stora delar av kommunen och då passar på att stänga ner kopparnätet.
Föreningens arbete i bygderna har redan nu lett till att 92 procent av de 400 hushållen med fast boende har tecknat intresseanmälan. Det gör cirka 370 av 400.
Utöver det har även alla med fritidsbostad i området samma möjligt.
Det gör att vi täcker runt 630 fastigheter totalt sett.
Den som har fritidshus kan ha sin fiber tänd en eller två månader om året om man så vill, säger Ulf Petersson från Skenninge.
- Fiberanslutningen är så mycket mer i dag än bara för datorn, genom fiberanslutningen kan man ha kvar sin telefon och även TV-anslutningen sker den vägen, säger Richard Eriksson.
Det finns också förhoppningar att fibernätet ska anslutas till mobilmaster för att bättra på täckningen.
Projektet och de beviljade stödpengarna har överlåtits till Telias bolag Zitius som ska projektera, upphandla och bygga hela nätet.
- Det är ett stort område och det kommer säkert ta sin tid, men under det närmaste året ska det bli verkställt.
Även om kommunen inte lyckades bygga i östra delen, har den nybildade föreningen i ett senare skede haft ett bra samarbete med kommunen.
- Kommunen och Tomas Peterson har varit behjälpliga på olika sätt bland annat med att överlåta den gamla ansökan till Zitius. Det är bra, tidigare var det mest löften som det inte blev något av, säger Carl-Axel Centerstig.
På måndag hoppas föreningen fylla bygdegården i Locknevi och sen igen i Fördinge på tisdag. Då kommer Edward Rassmus från Zitius för att gå igenom fiberprojektet med alla intresserade.
- Vi menar att det här är helt avgörande för bygdens utveckling. Barn gör sina läxor med hjälp av uppkopplingar, man betalar sina räkningar, folk kan arbeta mera hemifrån och de som besöker bygden har tillgång till uppkopplingar, säger Carl-Axel Centerstig.