Kommunalrådet packar ihop

Efter valet 2014 fick Socialdemokraterna för första gången i majoritet i Vimmerby. Ihop med moderaterna. Efter fyra turbulenta år gav väljarna underkänt. Men nu känner avgående kommunalrådet Helen Nilsson (S) sig ändå nöjd med de fyra åren.

Helen Nilsson (S) packar ihop och lämnar kommunalrådsposten för den här gången. Trots turbulenta och tuffa år är hon nöjd med det  jobb som politiker och tjänsten  gjort och tycker att kommunen fungerar bättre i dag.

Helen Nilsson (S) packar ihop och lämnar kommunalrådsposten för den här gången. Trots turbulenta och tuffa år är hon nöjd med det jobb som politiker och tjänsten gjort och tycker att kommunen fungerar bättre i dag.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-12-29 10:00

– Det jobb vi tog på oss när vi gick in i majoriteten har vi också gjort, men vi har inte nått ut med syftet och resultatet av det till medborgarna, säger Helen Nilsson (S).

Hon håller som bäst på att packa ihop sina grejer och röja efter sig i rummet i stadshuset där hon suttit som kommunalråd i fyra år. Hon pratar om den tuffa inledningen på mandatperioden, anledningen till samarbetet med moderaterna, åtgärderna för att räta upp ekonomin utan att Vimmerby tappade för mycket fart, den fräna kritiken mot de försök som gjordes, att en hel del resultat har nåtts, och att det ledde till svidande valförlust.

– Den var tuff och man tappar gnistan för en stund, tills man vänder det igen och börjar prata om det och hur man ska gå vidare. Och jag tycker gnistan redan är på gång...

– Jag tycker ändå att vi drivit Vimmerby framåt och att kommunen är mera på banan i dag, och det känner jag stolthet över, säger Helen Nilsson.

Hon pekar på fakta som att den kommunala låneskulden har minskat, kostnaden för verksamheterna ligger betydligt mer i fas med riktlinjerna från SKL, Sveriges kommuner och landsting, och kommunen är mer delaktig i regionen och får positiv uppmärksamhet.

– Länsstyrelsen berömmer vår aktiva bostadspolitik och vi märker allt mer att det nu är andra kommuner som frågar oss och tar efter istället för att vi frågar dom inom flera områden. Det har varit viktigt för oss som socialdemokrater, säger hon.

Hon beskriver de fyra gångna åren som lärorika, spännande och jobbigt tuffa.

– Det var tufft att gå ihop med moderaterna. Vi möttes av motstånd från dag ett och det skapade en bild som vi menar inte är förenlig med sanningen. Vi hade en extremt ansträngd ekonomi som måste rätas upp utan att bromsa utvecklingen för mycket. Sen kom flyktingströmmen på det, så det kan ha varit värsta tiden nånsin för Vimmerby kommun, menar Helen Nilsson.

– Och visst har det funnits tillfällen när man känt att det inte är värt att hålla på med det här. En del politiker orkade heller inte och gav upp, säger hon.

Nu går socialdemokraterna i opposition igen. Det kommer inte att påverka politiken i någon nämnvärd utsträckning.

– Vi kommer att ta ansvar utifrån den positionen och driva vår politik och jobba lugnt och sansat vidare för att försöka åtgärda de problem vi ser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!