Regionvalet: Vänsterpartiet bjuds in i värmen

Nu är det klart vilka som kommer styra regionen kommande fyra år. Det blir fortsatt Socialdemokratiskt styre, nu ihop med Centerpartiet – och Vänsterpartiet.

Regionfullmäktige har 67 mandat. Det krävs 34 för att nå majoritet. S+V+C får tillsammans 35 mandat. "En stark och stabil majoritet", säger Angelica Katsanidou (S),  mitten. T.v: Karin Helmersson (C). T.h: Lena Granath (V).

Regionfullmäktige har 67 mandat. Det krävs 34 för att nå majoritet. S+V+C får tillsammans 35 mandat. "En stark och stabil majoritet", säger Angelica Katsanidou (S), mitten. T.v: Karin Helmersson (C). T.h: Lena Granath (V).

Foto: S-C-V-styret i Region Kalmar

Vimmerby2022-09-30 12:40

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) säger att hon är stolt över att stå med två kvinnor som är beredda att jobba hårt under den kommande mandatperioden. Vid sin sida har hon Karin Helmersson (C) och Lena Granath (V). 

Centerpartiet har tidigare kallat Vänsterpartiet för ett "ytterkantsparti".

– Det är ingen hemlighet att det kunde bli komplicerat utifrån det parlamentariska läget. Men precis som vid förra valet har vi diskuterat frågor som är viktiga för Centerpartiet för att kunna sitta med i en majoritet, säger Helmersson. 

– En viktig ingång när vi kommit fram till den här konstellationen är att vi inte kompromissar med grundläggande värderingar, säger Katsanidou (S).

Nu väntar en intensiv tid för majoriteten för att få ett budgetförslag på plats före fullmäktige. Att alla vallöften kommer infrias det första året ter sig osannolikt, särskilt med tanke på det rådande ekonomiska omvärldsläget. 

– Det är klart att allt inte kommer infrias första året, men precis som alltid så kommer vi tre partier se över vilket budgetutrymme det finns att komma överens om vilka vallöften som kan infrias, säger Katsanidou (S). 

Den nya majoriteten presenterade sex fokusområden som de anser vara de viktigaste att arbeta med just nu. Ett av dessa områden rör satsningar på regionanställda – som varit Vänsterpartiets hjärtefråga. 

– Vi behöver både jobba hårt med rekrytering, att stärka arbetsmiljön för medarbetarna, och jobba hårt för att behålla de medarbetare vi har, säger Lena Granath (V). Hon säger även att takten med grön omställning behöver öka. 

– Klimatförändringarna kräver att vi som region agerar inspirerande. Här är kollektivtrafiken en viktig pusselbit.

Centerpartiet lyfte särskilt upp att de vill jobba för att det ska gå att bosätta sig och starta företag i hela länet. 

– Här är infrastruktur och kollektiv trafik viktigt för att skapa en attraktiv region, men också digital infrastruktur så att man kan bo i länet men arbeta någon annanstans. Vårt påverkansarbete gentemot staten kommer att fortsätta. 

Andra viktiga fokusområden var en kostnadseffektiv ekonomi, nära vård och digitalisering, och tillgänglighet och minskade vårdköer.

– Vårt långsiktiga mål är en köfri vård, säger Katsanidou (S). 

Enligt andra medier har det ryktats om att Katsanidou (S) ska avgå. Det är dock någon hon själv tillbakavisar. 

Under fredagseftermiddagen kom beskedet: Region Kalmar kommer styras av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, de kommande fyra åren.
Under fredagseftermiddagen kom beskedet: Region Kalmar kommer styras av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, de kommande fyra åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!