Kenny Fransson vill ta med sig kommunalrådet till Polen

Vimmerbybon Kenny Fransson, som reste till Polen för att hjälpa flyktingar, är kritisk till bristen på uppbackning från kommunen. Nu bjuder han med Jacob Käll och Carolina Leijonram till gränsen i syfte att öka förståelsen på hemmaplan.

Kenny Fransson på plats i Polen. På tisdagen kommer han och Ryszard Przeszlo tillbaka efter sin hjälpinsats.

Kenny Fransson på plats i Polen. På tisdagen kommer han och Ryszard Przeszlo tillbaka efter sin hjälpinsats.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-03-15 12:41

Kenny Fransson och Ryszard Przeszlo är snart tillbaka i Vimmerby efter drygt en vecka vid ukrainska gränsen. Där har de på flera sätt jobbat för att hjälpa de människor som drabbats av kriget. Med sig har de sju flyktingar och Kenny Fransson har ordnat så att de kommer att få bo i en villa. Hittills har han fixat i princip allting själv och nu efterlyser han uppbackning från Vimmerby kommun. 

– Jag är lite förvånad. Man vet att den här familjen har speciella behov, två är blinda och en är gravid, och jag tycker att man från kommunen kunde ha slagit en signal och frågat hur man kan hjälpa till, säger Kenny Fransson.

Kenny Fransson är också kritisk till kommunens agerande i flyktingfrågan generellt.

– Det saknas utan tvekan förståelse för situationen i Ukraina. Det är inte något elakt men har man inte varit nere på plats så kan man inte förstå. Vi fick förklarat för oss hur det var och vi var förberedda men det gick inte att ta in, det var nästan overkligt. Istället för att sätta ihop en grupp som ska bestämma kunde kommunen ha slagit mig en signal och fått lite underlag till det man faktiskt håller på med. Jag har inte fått någon uppbackning eller ens en fråga. Jag tycker att det är märkligt när man ska ta emot flyktingar, att man inte är intresserad av att prata med någon som träffat många av dem, säger han.

På tisdagsförmiddagen berättar Kenny Fransson för Vimmerby Tidning att han håller på att arrangera ytterligare en resa till Polen. Tanken är att han om ungefär två veckor ska köra ner med en minibuss för att kunna hjälpa fler drabbade. Den här gången vill han också ta med sig kommunalrådet Jacob Käll (C) och kommundirektören Carolina Leijonram till ukrainska gränsen.

– Jag vill att Jacob Käll och Carolina Leijonram följer med ner. Jag är inte ute efter att jaga någon men jag engagerar mig 110 procent i det här och skulle vilja få fram en större förståelse för situationen. Vi har suttit 30 kilometer ifrån missilattacker och det gör man inte för skojs skull. Då tycker man att man hade kunnat få någon uppbackning, säger Kenny Fransson.

Samtidigt berättar Vimmerbybon att han tycker att stödet från svenskt håll på plats i Polen inte alls var vad han hoppats på.

– Det är såklart inte kommunens sak men man skäms där nere när man ser att Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Danmark och så vidare har en desk där de representerar och hjälper till. Men var är Sverige? Jag har varit på tre ställen och det har inte funnits någon där. Det finns stora privata initiativ men myndigheterna verkar ha stuckit huvudet i sanden. Det tycker jag är lite skrämmande, säger Kenny Fransson.

undefined
Jacob Käll.

Kommunalrådet Jacob Käll (C) känner till att Kenny Fransson varit i Polen och är på väg hem med en ukrainsk familj. 

– Nu har inte jag talat med honom sedan han åkte ner men jag vet att han har talats vid med vår säkerhetssamordnare och tänker att han då haft möjlighet att beskriva läget. Jag känner inte till situationen i detalj men det vi har gjort är att se till att vi inom de närmsta dagarna kommer att ha ett evakueringsboende i Storebro. Det glädjer mig att vi kan erbjuda ett sådant boende nu, säger Jacob Käll (C).

Vad tänker du kring att Kenny känner att han inte fått tillräcklig uppbackning?

– Alla landets kommuner fightas nu med den här utmaningen men vi löser som sagt boendefrågan nu, även för de som inte kommer in i systemet omedelbart. Vi jobbar även med frågan om hur vi ska hantera skolgång och socialförvaltningen är också med i arbetsgruppen. Vi är väldigt aktiva i frågan men har också själva en mängd frågor. Vi önskar alla besked och information från Migrationsverket, men vi har inte allt klart för oss än.

Skulle du kunna tänka dig att följa med Kenny till Polen? 

– Jag tycker att vi ska ses här och talas vid. Här gäller det att göra saker praktiskt och då är vår arbetsgrupp långt mycket bättre än vad jag ensam skulle vara, säger Jacob Käll (C). 

Carolina Leijonram kommundirektör
Carolina Leijonram kommundirektör
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!