Kenny i Polen igen: Stor skillnad på behoven

Kenny Fransson från Södra Vi har nu levererat den andra hjälpsändningen till ukrainska flyktingar i Polen på en månad. Han märker stora skillnader mot förra besöket.

Än en gång är Kenny Fransson från Södra Vi i Polen med en hjälpleverans till människor på flykt undan kriget i Ukraina. "Nu finns inga behov av volontärer" säger han.

Än en gång är Kenny Fransson från Södra Vi i Polen med en hjälpleverans till människor på flykt undan kriget i Ukraina. "Nu finns inga behov av volontärer" säger han.

Foto: Privat / Arkiv: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-06 16:00
undefined
"Det kommer inte alls lika många människor från Ukraina nu och de som kommer gör det mera planerat och har ett mål för vart de ska. Många börjar också planera för att återvända", säger Kenny Fransson om flyktingsituationen i Polen.

– Folk vill åka tillbaka till Ukraina igen, säger Kenny Fransson på onsdagsmorgonen när vi når honom i byn Mikorzyn drygt 20 mil från Warszawa.

Ett mindre hjälpcenter i kyrklig regi blev målet den här gången. Den kontakten knöt Kenny Fransson genom en av de volontärer han träffade under första resan till Polen i mars.

– De har tagit emot hjälpen jag hade med och det går till flyktingar som bor i en gammal nunnebostad intill kyrkan och till andra mindre flyktingboenden i trakten, säger han.

Vad hade du med dig den här gången?

– Mycket mat för barn upp till två år, mest välling och mjölkersättning, men också blöjor, en del mediciner och kläder, säger han.

undefined
Den andra hjälpsändningen bestod i stor utsträckning av välling och mjölkersättning till de yngsta barnen. Men också av mediciner, blöjor och kläder.

Hur är situationen i Polen nu?

– Det är stor skillnad nu mot när vi var nere förra gången. Det kommer inte alls lika mycket flyktingar från Ukraina längre. Jag har varit i kontakt med flera läger och det finns i stort sett inget behov av volontärer nu.

– De människor som kommer gör det mer planerat och har ett mål för vart de ska. Men situationen kan snabbt förändras från ena dagen till den andra, säger Kenny Fransson.

Planerar du att ta med några flyktingar till Sverige den här gången också?

– Ja, om någon vill åka med. Jag har en diskussion med några här. Men jag upplever att det är svårare för dem att fatta beslut nu, när ryssarna drar sig mer österut i Ukraina tänker många att de kanske kan återvända hem igen.

Kenny Fransson framför kyrkan i byn Mikorzyn dit han levererat en hjälpsändning.  Kyrkan har ett flyktingboende ett runt 50 boende. Kenny Fransson hjälper till med att måla och på tisdagskvällen ordnade han en grillkväll för flyktingarna.
Kenny Fransson framför kyrkan i byn Mikorzyn dit han levererat en hjälpsändning. Kyrkan har ett flyktingboende ett runt 50 boende. Kenny Fransson hjälper till med att måla och på tisdagskvällen ordnade han en grillkväll för flyktingarna.
Karta: Mikorzyn, Polen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!