Kartläggning ska förebygga brott mot lokala företag

På en presskonferens på onsdagen presenterades ett initiativ som ska kartlägga brottsutsattheten bland företag i kommunen.

Anders Degerman, Marie Nicholson (M) och Marcus Ahlsér. Förhoppningen är att resultatet av enkäten ska leda till en handlingsplan för att förebygga brott mot företag.

Anders Degerman, Marie Nicholson (M) och Marcus Ahlsér. Förhoppningen är att resultatet av enkäten ska leda till en handlingsplan för att förebygga brott mot företag.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-03-09 14:28

Med på presskonferensen var folkhälsosamordnare Anders Degerman tillsammans med kommunstyrelsens första vice ordförande samt Brottsförebyggande rådets ordförande Marie Nicholson (M) och Marcus Alsér, ordförande för Företagarna Vimmerby.

– Vi sticker inte ut jämfört med resten av landet men det är ändå intressant att se hur det ligger till, vilken slags brottslighet det handlar om och hur vi som kommun skulle kunna hjälpa till att motverka den, säger Marie Nicholson (M).

Kartläggningen ska göras i form av en enkät som går ut till alla i företagare i kommunens register under veckan. Sedan ska resultatet analyseras och förhoppningen är att det ska landa i någon form av handlinsplan där kommunen exempelvis gör utbildningsinsatser ihop med företagarna. 

Marie Nicholson (M) säger att hon tror att många brott mot företag inte anmäls och att man vill identifiera de som inte alltid syns, som exempelvis bedrägerier och it-relaterade brott.

– Jag tror att det finns en stor sårbarhet där. Att få en ruta sönderslagen och saker stulna är inte bra, men det är hanterbart. Att bli utelåst från sitt system i en månad är det inte många företag som överlever. Från vår sida är det superpositivt att det här fångas upp, säger Marcus Alsér.

Polisen är också en del av satsningen och kommunen hoppas att alla företag svarar på enkäten.

– Vi identifierar inte det här som ett akut problem men det är då man har tid att arbeta förebyggande, säger Marie Nicholson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!