Kaminkaos ger långa väntetider

Efterfrågan på kaminer för att värma upp hus och hem är fortsatt hög. Samtidigt är branschen drabbad av långa leveranstider.

Just nu är det lång leveranstid på kaminer. "Det är inte bara Sverige det är kaos i, utan även i resten av Europa.", säger Tom Lynbech.

Just nu är det lång leveranstid på kaminer. "Det är inte bara Sverige det är kaos i, utan även i resten av Europa.", säger Tom Lynbech.

Foto: Mathilda Ståhl

Vimmerby2022-10-20 05:30

Energihuset i Vimmerby är ett av företagen som i stor utsträckning påverkas av det höga trycket. Där har de anställda fullt upp för att hinna med allt arbete.

– Jag startade det här företaget 1997 och jag har inte upplevt något liknande i hela mitt liv. Vi har mer i order nu än vad vi omsätter under ett helt år normalt sett. Det är helt galet, säger Tom Lynbech, ägare av Energihuset.

Samtidigt som det till följd av energikrisen finns en stor efterfrågan på kaminer, är leveranstiderna långa internationellt sett.

– Det är inte bara Sverige det är kaos i, utan även i resten av Europa.

Lynbech förklarar att väntetiden på att få en kamin installerad hos sig i snitt är 8-10 månader. För den som hade hoppats på en ny kamin till den kommande vintern är det, enligt honom, ganska kört. Dessutom är det långa leveranstider även på bränsle som pellets och ved, vilket också ställer till det för den som vill hålla hemmet varmt.

– Jag är faktiskt ganska orolig för vintern, säger Lynbech.

Hur ser andrahandsmarknaden för kaminer ut?

– Vi har väldigt många som frågar efter begagnat, men den marknaden tror jag är ganska ful just nu. Problemet är att det finns hårda krav i Sverige och Europa på kaminers utsläpp till exempel, och det ligger mycket ute på blocket nu som inte är godkänt idag. För att installera en kamin krävs att en bygganmälan görs med en tillhörande prestandadeklaration. Om den inte klarar dagens krav får man inte installera den, så det är lätt att bli lurad.

Även ved och pellets tycks vara bristvaror inför vintern.
Även ved och pellets tycks vara bristvaror inför vintern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!