Känner du igen platserna från dåtidens Vimmerby?

Vimmerby har inte alltid sett ut som det gör idag. Byggnader har rivits för att nya ska komma till, fasader har bytt färg och butiker har kommit och gått. Det finns bevis i kommunens bildarkiv, som alldeles nyligen har moderniserats. Där har Vimmerby Tidning dykt in för att kunna visa ett smakprov på hur staden såg ut förr.

Känner du igen var den gamla taxistationen låg? Bensinpriset när bilden togs var betydligt lägre än det är idag.

Känner du igen var den gamla taxistationen låg? Bensinpriset när bilden togs var betydligt lägre än det är idag.

Foto: Thorvald Eriksson/Vimmerby kommuns bildarkiv

Vimmerby2023-12-08 05:30

Som en del av ett arbetsmarknadsprojekt i början av 2000-talet skannades det in mängder av bilder som Vimmerby kommun fått till sig under åren, både från professionella fotografer och från privatpersoner. Det är till stor del tack vare det som kommunen idag har ett digitalt arkiv med cirka 25 000 bilder från förr, som går att djupdyka i för den som är intresserad.

Det digitala arkivet har funnits i flera år, men nu har det bytt plattform och därmed moderniserats. Det beror till stor del på att företaget som tidigare levererat arkivlösningen har upphört att uppdatera tjänsten och erbjuder inte längre support för systemet.

– Jag tror att många som är inne i arkivet ofta uppskattar uppfräschningen och att det blivit lättare att använda och navigera i, säger Gunilla Gustafsson som jobbar med det digitala arkivet.

Vem är det digitala arkivet till för?

– Egentligen för alla som har intresse av att se både personer och miljöer från förr. Det kan både vara personer som bor här eller har kopplingar hit som vill hitta bilder på särskilda personer, eller bara de som är intresserade av att se hur miljöerna ändrats med årens gång.

Gustafsson förklarar att det för det mesta är okej att själv använda bilderna om det är någon särskild som man fastnar för, även för kommersiella ändamål. Men för det krävs en överenskommelse med kommunen.

– Det brukar vi kunna säga ja till om det inte ska användas till något som vi inte kan stå för eller som verkar skumt på något sätt, men där får vi använda vårt sunda förnuft.

Det digitala arkivet är inte statiskt, utan utvecklas med tiden. Kommunen tar fortfarande emot bilder att fylla på med, men för att det ska fortsätta kännas relevant sker en sållning av det tillgängliga materialet.

Idag tas mängder av bilder, hur väljer ni vilka som får en plats i arkivet?

– Vi vill att bilderna som laddas upp ska vara intressanta för den breda allmänheten och inte bara för några få personer. Bilder från familjealbum på olika kalas och sådär frånsäger vi oss för det mesta, eftersom det främst är kul att se för de som är med på bilden.

Här nedan ser du några bilder, främst från sextio- och sjuttiotal, som Vimmerby Tidning har fått hjälp att plocka fram ur arkivet. Känner du igen platserna?

undefined
Känner du igen var den gamla taxistationen låg? Bensinpriset när bilden togs var betydligt lägre än det är idag.
undefined
Bild på handelsbanken från 1975, en byggnad som en gång i tiden var väldigt blå.
undefined
Sevedegatan väster om torget.
undefined
I maj 1973 rivs det gamla biblioteket vid Storgatan/Drottninggatan.
undefined
Biblioteksbygge vid den dåvarande Tullportsskolan. Idag används byggnaden för andra ändamål.
undefined
Stad i ljus 1968, på väg upp mot torget.
undefined
Stad i ljus 1968, utanför dåvarande Helge Svahn.
undefined
Bild från 1973, från rivningen av Park Hotell på Norrtullsgatan.
undefined
Historiska bilder Vimmerby
undefined
Här skymtas taket på en kiosk. Kan du föreställa dig var den fanns?
undefined
Förr låg det en kiosk vid drottninggatan, mellan "Slöjdhuset" och gamla skolhuset.
undefined
I vänsterkant skymtas en Essomack vid Sevedegatan/Kyrkogårdsgatan. Enligt uppgifter från PRO:s bokcirkel inrymde huset närmast höger Sonja Östermans garnaffär.
undefined
Bild från en kontrollerad husbrand, som lockade många nyfikna och bestörta åskådare.
undefined
Bild från 1970-talets Vimmerby. Frälsningssoldater spelar utanför Carl Johanssons i korsningen Sevedegatan/Norrtullsgatan. Känns platsen bekant?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!