Känner av konsekvenser av corona i USA

Coronaviruset sprider oro över världen. I USA är Storebrokillen Daniel Svensson en av dem som fått känna av konsekvenserna.

Daniel Svensson kommer från Storebro men bor i USA och har märkt av konsekvenserna av coronaviruset.

Daniel Svensson kommer från Storebro men bor i USA och har märkt av konsekvenserna av coronaviruset.

Foto: Aaron Meyers

Vimmerby2020-03-25 20:05

Daniel Svensson är född och uppvuxen i Storebro men bor sedan länge utanför Phoenix, Arizona med fru och tre barn. Han har nyligen fått känna av resultatet av respekten för coronaviruset.

– Jag jobbar som massageterapeut på två hotellanläggningar och fick nyligen besked om att verksamheten ska stängas ner som en följd av att folk slutat resa i stor omfattning. Det är ovisst hur länge det här kommer att pågå och det finns inga sociala skyddsnät från samhällets sida för mig så jag kommer att få gå hemma utan lön, säger Daniel Svensson.

Hur fungerar samhället i övrigt?

– Det är ganska likt det intryck jag får av situationen i Sverige. Livsmedelsbutiker har tufft att hålla hyllorna fulla. Människor köar utanför butiker innan man öppnar för att sedan komma in och fortfarande inte ha möjlighet att köpa varor som toapapper, tvål, och vissa eftertraktade matvaror, säger Daniel som också berättar om en detalj som är speciell för USA.

–  Folk köper på sig ammunition som om domedagen knackade på dörren. Det är lite skrämmande, säger han.

I USA har varje delstat stor makt att ta egna beslut i sådana här situationer.

– I Arizona har skolorna stängt två veckor framöver tillsvidare. Det finns dock delstater som Kalifornien och Kansas där man beslutat stänga helt för resterande skolår. Det låter som undervisning kommer ske på distans under stängningen. Det är även många som jobbar från hemmet när man har ett yrke som är lämpat för det, säger Daniel Svensson.

Karta: Phoenix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!