Julbord slutade i polisanmälan – servitris anmälde gäst

Ett julbord med kollegorna slutade i en polisanmälan om sexuellt ofredande. Den misstänkta mannen hävdar att han bara var vänlig, medan den målsägande servitrisen beskriver hur händelsen gjort att hon tycker det känns jobbigt att vara runt män.

Ett julbord på en restaurang i Vimmerby slutade med en polisanmälan om sexuellt ofredande. Bilden är en genrebild.

Ett julbord på en restaurang i Vimmerby slutade med en polisanmälan om sexuellt ofredande. Bilden är en genrebild.

Foto: Johan Nilsson - TT/ Adam Wrafter

Vimmerby2023-03-27 21:00

En lördagskväll i mitten av december, 2021. Ett sällskap från ett företag kliver in genom dörren för att äta julbord. I sällskapet finns en man i 40-årsåldern. På restaurangen jobbar flera i servitrisen den här kvällen. Kvinnan, som är målsägande i det här ärendet, berättar i polisförhör några dagar senare att ansvaret för borden delades upp och att hon fick ansvar för tre av borden. 

Hon gick fram till det bord där den nu misstänkta mannen satt med sina kollegor och berättade vad som ingick och vad arbetsgivaren bjöd på i dryckesväg. Enligt förundersökningsprotokollet så berättar servitrisen att mannen redan då tittade på hennes namnskylt och sa: "du är en jättefin tjej". 

När servitrisen återvände till bordet vid ett senare tillfälle så ska mannen ha börjat kalla henne för sin tjej, tagit på hennes midja och försökt dra henne närmre till sig. Mannen skickar slängkyssar till servitrisen. Vid ett annat tillfälle så drar han henne till sig och kysser henne på halsen. Kvinnans kollegor blev vittnen till när mannen tog henne på midjan och rumpan vid ett tredje tillfälle. Kollegorna berättar i förhör att de vid flera tillfällen under kvällen sett att mannen tagit på servitrisens kropp. 

I förundersökningen har också mannens kollegor, som suttit vid samma bord som honom, hörts. Flera vittnar om att mannen druckit mycket alkohol under kvällen. En av mannens kollegor berättar att han sett att mannen småpratade med servitrisen flera gånger under kvällen, men att han uppfattat det som vänskapligt och inte sexuellt. 

Mannen säger i förhör att han varken kan förneka eller erkänna gärningen, då han inte minns så mycket från händelsen. Han säger att han varit riktigt onykter. Mannen menar att han inte kysst kvinnan på halsen och att han är ganska säker på att han inte rört henne alls, men att han bruka lägga armen runt dem han pratar med som en vänskaplig gest. 

Kvinnan berättar i förundersökningen att händelsen gjort att hon tycker det är jobbigt att vara runt män och att hon känt lite ångest kring att gå tillbaka till jobbet. 

Ett åtal gällande sexuellt ofredande har lämnats in till Kalmar tingsrätt. Rättegången hålls den fjärde april. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!