Jämställdhetsexperten: "Det finns stora utmaningar"

Idag firas internationella kvinnodagen. Men enligt jämställdhetsexperten Helen Nilsson finns det i dagsläget stora brister när det gäller just jämställdhetsarbetet.

Det finns mycket arbete kvar att göra kring jämställdhet. Det menar både Helen Nilsson, länsstyrelsen Kalmar län, och Anders Degerman, Vimmerby kommun.

Det finns mycket arbete kvar att göra kring jämställdhet. Det menar både Helen Nilsson, länsstyrelsen Kalmar län, och Anders Degerman, Vimmerby kommun.

Foto: Eric Arenius lst Kalmar län/Rebecka Forsgren Malmström

Vimmerby2022-03-08 07:00

– Det finns stora utmaningar. Det jag är mest orolig över är att det systematiska arbetet i dagsläget inte sker i många kommuner, verksamheter och förbund. Det är ganska spretiga insatser som görs och man har inte tänkt på hur den generella jämställdheten ska öka, säger Helen Nilsson, särskilt sakkunnig på jämställdhet på Länsstyrelsen Kalmar län.

I jämförelse med övriga landet menar hon att det finns flera områden där Kalmar län hamnar under snittet när det gäller jämställdhet. 

– Det vi ser är att vi har traditionellt könsuppdelade branscher. Med kvinnor inom vissa yrken och män inom andra. Där ligger vi sämre till än nationellt. När det gäller föräldraledigheten har vi en lägre andel män som tar ut föräldraledighet än i riket. Vi har också en högre andel män som begår självmord än nationella siffror. Den psykiska ohälsan hos unga kvinnor ser vi ökar men där ser det lika illa ut i länet som det gör nationellt. Det är ingen positiv utveckling och det är viktigt att ha koll på.

Generellt menar hon att det är viktigt att ta fram könsuppdelad statistik. 

– Utmaningen med jämställdhetsarbetet är att det inte finns några "quick fix". Utan man måste göra analysen, kolla hur det ser ut, undersöka varför det ser ut så och se vad som kan göras åt det. 

undefined
"Generellt tror jag att Vimmerby kommun ligger någonstan på en medelnivå när det gäller jämställdhet", säger Anders Degerman.

Folkhälsosamordnare Anders Degerman på Vimmerby kommun menar att det just nu är på väg att ske ett omtag när det gäller jämställdhetsarbetet. 

– För att jobba lite smartare och effektivare funderar vi på hur vi kan baka ihop och arbeta med flera perspektiv samtidigt. Annars är det lätt att man tar en fråga i taget. Av jämställdhetsmålen är det framförallt "Mäns våld mot kvinnor" som vi har gjort mest insatser kring genom utbildning och information.

Vilka områden borde kommunen bli bättre på?

– Det finns mycket att göra. Vi behöver göra mer kring våld i nära relationer. Nationellt ser vi att kvinnor tjänar 83 procent av det män gör, vilket är ett bekymmer. Kvinnor är betydligt mer hemma för vård av barn, det ser inte bättre ut i Vimmerby än på andra håll. Kvinnor tar generellt mer ansvar för hemarbetet. I Vimmerby har vi mycket jobb inom vård- och omsorg vilket traditionellt sett är kvinnodominerade yrken, där det många gånger är deltid. Utifrån den aspekten kan jag tänkta mig att vi har mycket att jobba med. Så det är klart att det är en resa vi har att göra.

"Vi är ett ganska traditionellt län och vi behöver ha insatser som fokuserar specifikt på att nå jämställdhet", säger Helen Nilsson, särskilt sakkunnig på jämställdhet.
"Vi är ett ganska traditionellt län och vi behöver ha insatser som fokuserar specifikt på att nå jämställdhet", säger Helen Nilsson, särskilt sakkunnig på jämställdhet.
Jämställdhetsmålet

1. En jämn fördelning av makt och inflytande

2. Ekonomisk jämställdhet

3. Jämställd utbildning

4. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet

5. Jämställd hälsa

6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!