Jämnt i regionen – Liberalerna hänger löst

Ingen regionpolitiker tycks ta ut segern innan onsdagsrösterna är räknade. Liberalerna ser ut att åka ur regionfullmäktige, och det kan förändra möjligheterna att bilda koalition.

Malin Sjölander (M) och Angelica Katsanidou (S) får vänta tills på onsdag innan de kan andas ut. Regionvalet är jämnt.

Malin Sjölander (M) och Angelica Katsanidou (S) får vänta tills på onsdag innan de kan andas ut. Regionvalet är jämnt.

Foto: Kollage

Vimmerby2022-09-13 05:30

Just nu ser det mörkt ut för Liberalerna. Efter valnattsräkningen har partiet 2,8 procent. För att hänga kvar i regionfullmäktige krävs tre procent.

– Rösterna är inte färdigräknade än. Vi är väldigt nära spärren, säger liberala regionrådet Johanna Wyckman när vi pratar med henne på måndagseftermiddagen.

Hon säger att hon just nu har blandade känslor. Samtidigt som det är ovisst i regionvalet gläds hon åt riksdagsvalet. Där såg partiet ut att vara uträknat i våras, men fick till en uppåtgående trend i somras.

– Tyvärr har vi inte sett att spillt över på regionerna och kommunerna, säger hon.

En valvinnare i regionen är Moderaterna. Partiet gick framåt med två mandat. Historiskt har landstings- och regionvalen i Kalmar län varit en sorglig historia för Moderaterna. Partiet har haft betydligt lägre siffror där än vad man haft i riksdagsvalet i Kalmar län.

Det gapet har minskat två val i rad, och regionrådet Malin Sjölander konstaterar att gapet mer eller mindre är borta nu, om valresultatet håller i sig.

– För några val sedan var skillnaden fem procent, nu är den 0,2 procent, säger hon.

Hon beskriver valet som ett av partiets mest framgångsrika i Kalmar län. Det har inte bara gått bra i riksdagsvalet och regionvalet, i flera kommunval har partiet gjort stora lyft.

Just nu ser det ut som att Moderaterna skulle behöva vinna både Sverigedemokraterna och Centerpartiets stöd. Två partier som står långt från varandra.

Är det ens möjligt?

– Centerpartiet styr med stöd från Sverigedemokraterna i två kommuner i länet redan, svarar hon.

I Högsby och Emmaboda styr Centerpartiet i minoritet. Man kan säga att det finns ett passivt stöd från SD.

Den som kanske just nu är närmast att kunna bilda en majoritet är socialdemokraternas Angelica Katsanidou. För att få till stånd en majoritet behöver hon stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet med nuvarande siffror. Hon är dock försiktig med att uttala sig om de möjligheterna.

– Vi kommer inte att göra något förrän på onsdag. Marginalerna är små, och jag har varit med om tidigare att något mandat svängt på slutet.

I både Vimmerby och Hultsfreds kommuner blev Socialdemokraterna det största partiet i regionvalet. På andraplats landade Kristdemokraterna, som gick framåt i Hultsfred, men backade något i Vimmerby. Sämst gick det för Centern som backade i båda kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!