Annette: "Jag har en krislåda i källaren"

En vecka. Så länge måste du klara dig utan stöd från samhället om det blir kris. Men hur förberedda är folk i Vimmerby egentligen? Säkerhetssamordnaren Håkan Westerback tror att det varierar även om medvetenheten har ökat. Vissa har källaren full med konserver medan andra gör tvärtom. "Jag har ingenting, jag lever mer för dagen", säger Gunna Lindberg.

Gunna Lindberg (i svart jacka) är en av dem som inte är så värts förberedd för en kris. För Vimmerby Tidning berättar hon att hon "lever för dagen" och kanske inte är så orolig för att något ska hända.

Gunna Lindberg (i svart jacka) är en av dem som inte är så värts förberedd för en kris. För Vimmerby Tidning berättar hon att hon "lever för dagen" och kanske inte är så orolig för att något ska hända.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-02-05 06:00

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) rekommendation är att alla ska vara förberedda för att klara sig utan samhällets stöd i en vecka vid eventuella vid kriser, krig eller när det vi tar för givet slutar fungera. MSB skriver att du behöver se till att du och dina nära har mat, dricksvatten, värme och möjlighet att ta emot viktig information vid situationer som stora it-störningar eller väpnad konflikt.

Under kommunfullmäktiges första sammanträde för året informerade Håkan Westerback, kommunens säkerhetssamordnare, politikerna om krisberedskap och nu delar han också sin bild av Vimmerbybornas hemberedskap.

– Rent allmänt är det väl svårt att säga hur pass förberedda vi är i kommunen eftersom vi inte gjort några sådana undersökningar, men man har helt klart märkt av att medvetenheten har ökat de senaste åren. Det man generellt också vet är att vi som bor på landsbygden är mycket bättre förberedda än de som bor i en storstad och så är det också i kommunen. Landsbygden, som exempelvis är mer vana vid strömavbrott, är mer förberedda än tätorten, säger han till Vimmerby Tidning. 

undefined
"Jag vet ju en del som jag känner som är lika förberedda som jag men generellt tror jag inte att så många är det. Jag tror inte att yngre familjer har den tanken" säger Annette Thorngren som har en krislåda i källaren.

Vimmerby Tidning tog ett varv på stan och träffade bland annat väninnorna Annette Thorngren och Gunna Lindberg. Av allt att döma är de varandras motsatser när det kommer till att förbereda sig inför en eventuell krissituation. 

– Jag har en krislåda nere i källaren, med värmeljus, lyktor, tändstickor, tändare och massa sådant där. Jag har också konserver och torrvaror som jag för lista över med datum och byter ut efter hand. Dessutom finns filtar och raggsockor och så vidare, säger Annette.

– Jag har ingenting. Jag är lugn och lever mer för dagen, tror jag. Man kanske borde vara mer orolig men jag är inte det, säger Gunna.

undefined
Agneta Kinell bor på landet och har både elförsörjning och vedspis, därför tror hon att hon skulle klara sig bra.
undefined
"Man kanske tror att det offentliga kommer att hjälpa till mer än vad som är sanningen, det finns en bra anledning till att man ska kunna klara sig själv i sju dygn", säger kommunens säkerhetssamordnare Håkan Westerback.

De flesta människor är, enligt MSB, inte tillräckligt förberedda och tänker alltså mer som Gunna än som Annette. Man har i flera undersökningar frågat hur länge människor tror att de skulle klara sig utan samhällets stöd och majoriteten av de tillfrågade bedömer att de har hemberedskap för cirka tre dagar.

– Man kanske tror att det offentliga kommer att hjälpa till mer än vad som är sanningen, det finns en bra anledning till att man ska kunna klara sig själv i sju dygn. Får vi ett stort strömavbrott är det ju svårt att gå och handla och där tror jag att många kan ha problem, säger Håkan Westerback.

undefined
"Jag försöker att inte tänka på det men man vet ju aldrig. Det kan hända i det här samhället liksom", svarar Isabelle Schwab på frågan om hon är orolig för en eventuell kris eller inte.
undefined
Sven karlsson tror att han skulle klara sig bra, bättre än många andra, i en krissituation. En vecka utan samhällets stöd hade han klarat, menar han.
undefined
"Vi har faktiskt börjat spara så vi har lite konserver och så vidare", säger Sven Karlsson.

År 2018 skickade MSB ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" och den kommer i en uppdaterad version senare under 2024. I båda versionerna finns en checklista som Håkan Westerback menar är bra att förhålla sig till. Dock, menar han, finns det mer att tänka på.

– Checklistan är genomtänkt men man måste också se över sina egna specifika behov, det kan finnas flera saker man behöver som inte finns med där, säger han.

Gör man någonting från kommunens håll för att öka medvetenheten nu?

– Jag tror att det är svårt och rent krasst så är svaret på frågan nej. Vi uppmärksammar det varje år under beredskapsveckan men det är svårt att nå ut genom bruset annars. Vi lägger våra resurser på den veckan när det ligger fokus på det, säger Håkan Westerback.

Hur förberedda är Vimmerbyborna? I videoklippet ovanför kan du höra fler röster.
Och hur väl förberedd är du? Rösta här nere.

Vimmerby Tidning lät folk på stan skatta sig själva och berätta hur bra de tror att de skulle klara sig om krisen eller kriget kom till Vimmerby.
Vimmerby Tidning lät folk på stan skatta sig själva och berätta hur bra de tror att de skulle klara sig om krisen eller kriget kom till Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!