Kharma firar 10 år – "Har varit stressigt och roligt"

Stressigt. Slitsamt. Och ”jävligt roligt”. Christopher Novratidis sammanfattar tio år som nattklubbsägare. Kharma firar med Fröken Snusk – och kanske blir det en del förändringar efter sommaren.

"Jag blir glad när jag ställer mig bakom bardisken", säger Christopher Novratidis som driver Kharma.

"Jag blir glad när jag ställer mig bakom bardisken", säger Christopher Novratidis som driver Kharma.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-04-05 18:00

Christopher Novratidis är snabb i benen när han öppnar restaurangen. Samtidigt kastar han en blick ut genom fönstret. Ska han behöva skotta upp rökruta?

– Det är mycket fix inför våra två spelningar med Fröken Snusk.

undefined
"Jag blir glad när jag ställer mig bakom bardisken", säger Christopher Novratidis som driver Kharma.

I fjol slog den populära raggar-dunk-drottningen publikrekord inomhus, hur det blir nu återstår att se.

– Det kommer att bli mycket folk på kvällsspelningen. De flesta biljetterna säljs sent. Förra året hade hon inte varit med i Mello, det har hon nu. Jag försöker läsa av vad folk gillar, man måste gå på vad mängden tycker om. 

De stora spelningarna är inte det som ger klirr i kassan. Gagerna har gått upp.

– Agenter och artister som själva höjt priset tycker jag också kan höja vid dörren, för att täcka upp. Men det finns en smärtgräns för vad folk vill betala. Men vi behöver större event för exponeringen, skulle vi bara köra pubkvällar, som ofta går bättre ekonomiskt, skulle vi på sikt dö ut.

undefined
Kharma fyller tio år. Christopher Novratidis, 44, summerar med orden "stressigt och jävligt roligt". I helgen firar nattklubben med två spelningar med Fröken Snusk.

Det är nästan på dagen tio år sedan han öppnade Kharma. Sista åren har varit kämpiga, med pandemi och inflation.

– Under covid tappade vi flera generationer, de äldre som brukade gå ut, och missade en del som fyllde 18. Folk fick nya vanor, många började festa hemma istället för att gå ut. Men nu lättar det lite, det ser ljusare ut.

Målet har varit ett event i månaden. Men sedan Christophers pappa, ”Mimmis” Novratidis, som öppnade restaurang i Vimmerby redan 1984, gick bort i mars förra året har orken naggats.

– Farsan har alltid varit stöd och bollplank. Även om han inte jobbade mycket de sista två åren, har han alltid kommit in och snackat. Det är ett stort tomrum och jag tappade lite av gnistan.

Hur länge tänker du själv hålla på?

– Bra fråga, den har jag också ställt. Det vet jag inte. Det sliter på en, det kan vara arbetspass på 14 timmar. Men jag lämnar inte Kharma och Vimmerby förrän jag känner att jag gjort allt jag kan.

undefined
"Hur länge jag orkar? Bra fråga. Men jag kommer inte att lämna Kharma eller Vimmerby förrän jag känner att jag gjort allt jag kan", säger Christopher Novratidis.

Vad är drivkraften?

– Jag är en nattklubbskille som alltid velat vara i branschen. Jag vill se andra ha roligt. Det är min drivkraft. Jag blir glad när jag står bakom bardisken, jag älskar varje sekund.

Hur ser framtiden ut?

– Först hoppas jag på en bra sommar. Bättre än förra med grävjobb på gatan utanför och regniga kvällar. Det finns planer på en del förändringar, dels att ta steget till att bli mera nöjeskrog, dels ny scen så vi kan ta hit större artister och större publik. Tankar finns, i alla fall.

undefined
"Ibland är det stressigt, och det tar på kroppen. Jag kan känna mig tung i huvudet fast jag inte tar en droppe alkohol. Men jag älskar varje sekund."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!