Intresset för odling fortsätter öka

Det är blomstrande tider för trädgårdsbranschen. Intresset för trädgård och odling exploderade i fjol och trenden håller i sig.

Anette Hagelin Emilsson, en av ägarna Hagelins Handelsträdgård, har märkt ett ökat intresse för trädgård och odling under det senaste året.

Anette Hagelin Emilsson, en av ägarna Hagelins Handelsträdgård, har märkt ett ökat intresse för trädgård och odling under det senaste året.

Foto: Ebba Lagergren

Vimmerby2021-07-25 08:00

Under våren 2020 bevittnade Hagelins Handelsträdgård och Vidersborg Plantskola i Vimmerby en ordentlig odlingboom. Försäljningen ökade markant. Intresset för odling och trädgård likaså. Sedan dess har kurvan fortsatt uppåt och även om försäljningen inte längre ökar lika kraftigt, håller intresset i sig. Att många spenderar mer tid på hemmaplan kan vara en del av förklaringen.

– Nu när många har varit hemma mer i ett och ett halvt år känns det som att fler har fått upp ögonen för sin närmiljö och hembygd. Man har tagit tag i det där halvdöda trädet som har stått sedan torrsommaren 2018. Det har blivit en fristad för många att gå ut i sin trädgård och fixa, säger Patrick Johansson som driver Vidersborg Plantskola tillsammans med Monika Johansson.

undefined
"Egenskörd har varit en stark trend i flera år men speciellt nu sista två åren", säger Patrick Johansson, delägare Vidersborg Plantskola.

Äppelträd, rabarber och vinbärsbuskar. Allt ätligt säljer bra och att odla för att äta är en trend i trenden. Likaså att plantera blommor som gynnar fjärilar och bin. Men det mesta säljer mer än vanligt.

– Det har varit stor efterfrågan på framförallt ätbara saker att plantera men också på fröer och pallkragar. Det börjar även bli mycket blommor nu och då framför allt snittblommor och blommor som är bra för våra insekter, säger Anette Hagelin Emilsson, VD och en av ägarna av Hagelins Handelsträdgård.

På Vidersborg Plantskola har efterfrågan varit liknande.

– Vi har sett en ökning för de flesta växtgrupper. Frukt och bär är alltid stort. Mycket små träd, klätterväxter och blommor går också bra. Generellt säljer allt ätligt väldigt bra. Egenskörd har varit en stark trend i flera år men speciellt nu sista två åren, säger Patrick Johansson.

undefined
Hagelins Handelsträdgård ökade sin försäljning markant under föregående år. Hittills i år har försäljningen fortsatt att öka.

Odlingsboomen har på många sätt gynnat trädgårdsbranschen, men den har också medfört utmaningar. Främst har det varit svårare än vanligt att tillgodose kundernas behov.

– Det råder växtbrist i hela Europa och behovet har varit större än tillgången. Så har det inte varit innan, förr har det nästan alltid gått att få tag på växter, säger Patrick Johansson.

Även på Hagelins Handelsträdgård har det varit ovanligt svårt att få tag i växter.

– Det har varit svårt att få hem vissa varor. Fruktträd till exempel kan ta flera år att odla fram och då kan det vara svårt att tillgodose efterfrågan. Förra året fanns till slut inte en enda hallonplanta att få tag på, men hittills i år har vi klarat det ganska bra, säger Anette Hagelin Emilsson.

En trend i trenden är att plantera växter som gynnar fjärilar och bin. Fjärilsbusken och lavendel är två populära växter som senaste tiden sålt bra på Vidersborg Plantskola.
En trend i trenden är att plantera växter som gynnar fjärilar och bin. Fjärilsbusken och lavendel är två populära växter som senaste tiden sålt bra på Vidersborg Plantskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!