Intresse har ökat för orientering och skogspromenader

Naturpasset är en orienteringsrunda som blivit mycket populär, den har 16 kontroller och är cirka tre kilometer lång.

Den finns 16 stycken av dessa kontrollstationer runt Naturpasset.

Den finns 16 stycken av dessa kontrollstationer runt Naturpasset.

Foto: Tobias Klein

Vimmerby2020-07-22 08:00

Vimmerby Orienteringsklubb VOK, har i samarbete med Vimmerby tillsammans och kommunen satt upp en orienteringsrunda i VOK-skogen, Naturpasset. Naturpasset är en runda där det inte finns någon bestämd ordning i vilken kontrollerna ska tas. 

– Vi i Vimmerby OK har inte ordnat Naturpasset på några år. När jag såg i Vimmerby Tidning att Hultsfreds OK skulle göra det tänkte jag att vi kan göra det också, men försöka kunna bjuda på det nu när det är viktigt att människor kommer ut i naturen, skriver Bertil Axelsson som är ordförande för Vimmerby Orienteringensklubb i ett meddelande till oss.

Han säger också att en bidragande orsak var att de fick stöd av kommunen och Vimmerby tillsammans. De har skrivit ut kartorna och hjälpt till med maknadsföringen. Kartorna i sin tur går att hämta ut på Turistbyrån.

– Jag beställde nya förra veckan, säger Piroska Kallay, som jobbar på turistbyrån, när hon går för att visa kartorna. Hon fortsätter med att säga att så fort de får in nya så försvinner de direkt. Det kommer in personer alla möjliga tider under dagen för att plocka en eller flera kartor. 

– Det är många äldre som går med sina barnbarn, säger Piroska Kallay. Hon har själv gått rundan och tycker att det är en lagom lång runda och att orienteringskontrollerna är lagom svåra att hitta.

Man behöver inte ta alla kontroller på en och samma gång, utan man kan ta dem när man känner för det. Så om man skulle missa någon så kan man komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

En av anledningarna till att intresset har ökat så mycket som det gjort, kan ha att göra med coronapandemin. Det finns ingen trängsel i naturen så många söker sig dit. Det finns också flera olika slingor som man kan ta sig runt med varierande längder. 

– Man kan inte gå vilse, säger Piroska Kallay. Hela Naturpasset följer en slinga och man kommer alltid tillbaka till den slingan om man råkar tappa bort sig.

Bertil Axelson tror att en annan anledning till att det blivit mer populärt nu under sommaren är för att det inte funnits så mycket annat att göra. 

– Sen är det roligt att kunna lösa uppgifter tillsammans med barnen och att komma ut och njuta av att vara i skogen. De som ger sig ut i VOK-skogen nu kan gärna ta med en mugg att plocka blåbär i, det är fina blåbärsmarker där, tipsar Bertil Axelsson.

Den lilla vita och orangea kontrollen är lätt att se i det gröna buskaget.
Den lilla vita och orangea kontrollen är lätt att se i det gröna buskaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!