"Inte rimligt att V dras i smutsen"

”Vad jag trodde och hoppades på, men fortfarande vet vi ingenting om vart det här landar”. Lars Johansson i Vimmerbyvänstern ansåg att partiledare Jonas Sjöstedts besked om V:s hållning inför statsministeromröstningen egentligen vare sig var ett ja eller ett nej.

Lars Johansson (V) anser att partiet ska rösta nej till Stefan Löfven som statsminister på onsdag.

Lars Johansson (V) anser att partiet ska rösta nej till Stefan Löfven som statsminister på onsdag.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2019-01-14 15:15

– Vi vill ha Stefan Löfven som statsminister, men är inte där än. Vi har kontakter med Stefan Löfven och kommer använda de kommande dagarna till att hitta lösningar.

Det var beskedet som Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gav på pressträffen efter att ha träffat talmannen på måndagsförmiddagen. På fredagen sker med all sannolikhet statsministeromröstning, där riksdagen ska ta ställning till Stefan Löfven som statsminister för den föreslagna S- och MP-regering som även stödjs av C och L. För att få egen majoritet krävs dock även ett stöd av V och det tycker Lars Johansson är långt ifrån självklart att man ska ge.

– Vänstern i Vimmerby har ingen officiell hållning, men det är fler än jag som av olika skäl tycker att vi ska rösta nej, säger han.

– Sjöstedts besked var vad jag trodde och hoppades på. Det var ju ett nej för tillfället, men fortfarande vet vi ingenting om vart det här landar och man blev inte mycket klokare under måndagen. Dock är det inte rimligt att V dras i smutsen och hålls utanför inflytande när det är vårt stöd de behöver, säger Lars Johansson.

Samtidigt säger Johansson att de eftergifter S har fått göra skapar en politik som V har mycket svårt att ställa sig bakom. I paketet ingår bland annat tredubblat RUT, slopande av värnskatten, sänkning av marginalskatt, inget vinstförbud i välfärden samt en reformering av arbetsrätten.

– C och L har fått otroligt mycket i sina förhandlingar. Vi måste ställa tydliga krav och få inflytande för att släppa fram regeringen. Vi måste vinna något – allt annat är helt orimligt. Då faller dessutom bollen tillbaka på liberaler och centerpartister som har ställt som ultimatum att V ska hållas helt utanför, säger Lars Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!