Ingen samverkan med föreningen trots brist på gode män

Det är brist på gode män och de som är aktiva har många uppdrag. Trots det har kommunen inte tagit hjälp av lokalföreningen och Monica Johansson, som anmälde intresse för att bli god man förra sommaren, har inte ens fått svar.

"Vi ska rekrytera så många vi kan och jag har gärna en dialog med föreningen. Det finns inga motsättningar där, säger Peter Fjällgård (V), som nyligen har tillträtt som överförmyndare i kommunen.

"Vi ska rekrytera så många vi kan och jag har gärna en dialog med föreningen. Det finns inga motsättningar där, säger Peter Fjällgård (V), som nyligen har tillträtt som överförmyndare i kommunen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-02-17 15:50

Vimmerby Tidning har i flera publiceringar granskat en god man som har minst 60 aktiva uppdrag i kommunen. I den senaste artikeln berättade kommunens nytillträdde överförmyndare Peter Fjällgård (V), vars uppdrag det är att se till att gode män sköter sig, att det råder stor brist på gode män och förvaltare och att kommunen saknar mellan 40 och 50 stycken. Nu kan Vimmerby Tidning berätta att det finns flera tillgängliga gode män som kommunen av en eller annan anledning valt att bortse ifrån.

Vimmerbybon Monica Johansson, 52 år, bestämde sig för att hon ville bli god man och fyllde i kommunens formulär.

– Jag fick inte ens svar när jag anmälde mitt intresse första gången och det var förra sommaren. Jag skickade både mejl och fyllde i en folder, men det har varit knäpptyst. Det är klantigt, säger hon till Vimmerby Tidning.

Kommunen prövar lämpligheten och enligt lag är den som förekommer i belastningsregistret eller hos kronofogden inte lämplig, men Monica Johansson är varken straffad eller skuldsatt. Hon är i utbildad socionom och har även flera andra relevanta utbildningar.

– Jag misstänker att kommunen vill välja sådana som de kan styra och mig kan de inte styra eftersom jag känner till reglerna, säger hon.

undefined
Vimmerby Tidning har sedan i höstas rapporterat om ett ärende med en god man som visat sig ha minst 60 aktiva uppdrag.

Bjarne Lynbech är ordförande för föreningen Hultsfred-Vimmerby frivilliga samhällsarbetare. Han sitter även med i riksstyrelsen för föreningen, Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (RFS). Han säger att han tycker att det är bra att Vimmerby Tidning granskar gode man-verksamheten eftersom den enligt honom inte fungerar som den ska. 

– Vad jag tycker är väldigt konstigt är att kommunen inte kontaktat Rfs. Vi har gode män i vår förening och vi kan hjälpa till, men det verkar som om att kommunen inte vill. Kanske är det just för att de vet att vi är kritiska mot att det finns gode män som har så många uppdrag, säger Bjarne Lynbech.

Den lokala föreningen har över 100 medlemmar men enligt Bjarne har man inte fått frågan av kommunen.

– Det är många gode män som har åt helskotta för många uppdrag. Kommunen borde ta ett samarbete med oss så att vi kan hjälpa dem att plocka fram lämpliga personer.

undefined
"Vad jag tycker är väldigt konstigt är att kommunen inte kontaktat Rfs. Vi har gode män i vår förening och vi kan hjälpa till, men det verkar som om att kommunen inte vill", säger Bjarne från föreningen Rfs.

Peter Fjällgård (V), som vid årsskiftet efterträdde den tidigare överförmyndaren, berättar att det sedan Vimmerby Tidning skrev om hur många gode män som saknas kommit två nya intresseanmälningar. 

– Vi ska rekrytera så många vi kan och jag har gärna en dialog med Bjarne. Det finns inga motsättningar där, säger han.

Varför har man inte samarbetat med föreningen tidigare?

– Min företrädare får stå för sitt sätt att jobba och jag för mitt och jag försöker vara så öppen jag kan i alla sammanhang. Kritik är kritik och den ska bemötas, men det har jag svårt att göra i det här fallet. 

Vill man hellre rekrytera gode män själv än ta hjälp utifrån?

– Som jag ser det har det ingen betydelse.

Överförmyndaren kan inte svara på varför Monica Johansson, som anmält sitt intresse, inte fått svar.

– Det är ingen tvekan om att det borde vara prioriterat men jag vet inte vad det kan bero på i det här specifika fallet, det är en brist i uppföljningen. Självklart måste det ske en återkoppling, säger han.

Monica Johansson har skickat in en ny anmälan och väntar fortfarande på svar.

– Nu får vi se hur det går den hör gången, säger hon.

Överförmyndaren

• Överförmyndaren är politiskt tillsatt och enligt lag ska varje kommun ha en överförmyndare alternativt en överförmyndarnämnd, vars uppdrag det är att se till att gode män och förvaltare sköter sig.

• Överförmyndarens uppgifter får inte läggas på någon annan nämnd inom kommunen. Länsstyrelsen har tillsyn över överförmyndarens verksamhet.

• I Vimmerby kommun är Peter Fjällgård (V) överförmyndare. Ersättare är Sven Weckfors (KD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!