Gert-Ove Gustafsson är aktuell med ny utställning

Fåglar, ängsblommor, äpplen och ett rostigt stämjärn. Allt handlar om känslan och den 75-åriga Vimmerbykonstnären Gert-Ove Gustafsson har inga planer på att sluta måla. Snart ställer han ut sina tavlor igen.

"Ordning är till för idioter, genier beshärskar kaos" säger en skylt i Gert-Ove Gustafssons ateljé. Nedanför den trängs de uppställda målningarna med färgtuber, verktyg, skissblock och uppstoppade fåglar.

"Ordning är till för idioter, genier beshärskar kaos" säger en skylt i Gert-Ove Gustafssons ateljé. Nedanför den trängs de uppställda målningarna med färgtuber, verktyg, skissblock och uppstoppade fåglar.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-09-26 06:00

I ateljén i Grönlid står målningarna på rad och på andra sidan fönstret flanerar gutefåren, ett återkommande motiv, bakom gärdsgården. I en svart pärm har konstnären sparat urklipp från tidningar, med texter som berättar om de många utställningarna sedan 80-talet.

– Farsan var yrkesmålare och hade en liten firma, på 50-talet. Vid jul, när ingen ville ha målat hemma, tog han emot möbler och målade hemma i källaren. Då åkte jag på att dekorera, gungstolar och så. Jag har mer eller mindre målat sedan dess och sen slutet av 70-talet har jag engagerat mig kontinuerligt, säger Gert-Ove Gustafsson.

undefined
I en stor svart pärm har konstnären sparat urklipp från tidningar. "Konstföreningen, som var väldigt aktiv då, hade alltid julutställning. Här var jag när jag var med de stora pojkarna, jag såg ju lite annorlunda ut", säger Gert-Ove Gustafsson om ett gammalt urklipp ur Vimmerby Tidning, från 1982.

Vimmerbykonstnären är sedan länge etablerad och har ställt ut på fler håll i Sverige. Under pandemin hölls äventyren på en miniminivå men 75-åringen hann trots det med en utställning, på Vandalorum i Värnamo. Med det sagt så har han knappast legat på latsidan de senaste åren. Inspirationen flödar och tavlorna målar ju inte sig själva.

– Jag sätter mig här och bläddrar i gamla skisser, från 70-talet och framåt. Här är till exempel en teckning på vår golden retriever som vi hade. Jag återknyter bekantskapen och böjar måla, säger Gert-Ove Gustafsson.

undefined
Genom att bläddra i gamla skissblock letar Gert-Ove inspiration i det förflutna. "Jag återknyter bekantskapen och böjar måla", säger konstnären.
undefined
Gert-Ove går gärna på loppis och letar inspiration. Den här amforan hittade han i somras och bestämde sig för att måla. "Den tilltalade mig som motiv", säger han.

Skissblocken från nära 50 år tillbaka bor i en stor korg och ur dem föds både stora och små konstverk, ofta i olja men Gert-Ove använder också temperafärg och sysslar dessutom med grafik och etsning. Gamla saker, gärna hårt använda, som exempelvis verktyg och krus, står ofta i fokus. 75-åringen går gärna på loppis och letar inspiration. I ateljén finns exempelvis en amfora, ett stort kärl, som han kom över i somras och bestämde sig för att föreviga. Närmiljön tilltalar och även det minsta går att besjäla, det gäller bara att titta noga.

– Sen så är jag lite fågelnörd. Jag gick på folkhögskola i mitten av 60-talet och då hade jag en fågelintresserad lärare som anordnade resor till Öland. Sedan dess har jag varit fäst, både vid fåglar och landskapet på Öland, säger Gert-Ove.

undefined
"Utanför köksfönstret kastar jag upp sådana här äppelringar på en ståltråd, då kommer sidensvansarna", säger konstnären Gert-Ove Gustafsson.

Sommaren innan pandemin ställde konstnären ut sina målningar vid Skördefesten på Öland och nu har nedräkningen börjat för en ny utställning i samma lokal, en stenlada på Eriksöre bygata i Färjestaden. Dit tar han med sig ett 20-tal tavlor.

– Det är en lokal som passar mig. Den har tre väggar och häromdagen när det var fint väder la jag ut tavlorna på gräsmatten i vinkel på tre för att få grepp om det, säger han.

undefined
I ateljén råder organiserat kaos, precis som Gert-Ove helst vill ha det för att kunna skapa.

Hur många tavlor det blir på ett år vet inte Gert-Ove, men skissblocket är alltid med och fylls av både tankar och teckningar.

– När man målar är man först kanske lite nöjd, sen är man mindre nöjd och till slut så tar man bort och börjar om. Det är inget som är färdigt och man kan inte riktigt låta det vara heller, säger han. 

Har du någon gång funderat på att sluta?

– Nej. Jag vet inte vad det är fatt att en håller på men det är bara så. Så länge det är roligt är det ju bara att hålla i. 

Samtidigt, säger 75-åringen, är det en utmaning att alltid försöka göra tavlorna bättre.

– Förr var jag rädd för att överarbeta men det är jag inte nu, det går att hålla på med grejerna, säger han.

undefined
"Jag gör ju inget sånt där kontroversiellt eller spektakulärt, jag håller mig till det jag ser", säger Gert-Ove Gustafsson.

Konstnären berättar att han lätt blir lite generad när någon säger att de tycker om hans målningar.

– Jag gör ju inget kontroversiellt eller spektakulärt, jag håller mig till det jag ser. Det går väl an, när folk är positiva, säger Gert-Ove Gustafsson.

"När man målar är man först kanske lite nöjd, sen är man mindre nöjd och till slut så tar man bort och börjar om", säger Gert-Ove Gustafsson.
"När man målar är man först kanske lite nöjd, sen är man mindre nöjd och till slut så tar man bort och börjar om", säger Gert-Ove Gustafsson.
Personligt

Gert-Ove Gustafsson

Ålder: 75 år.
Bor: Hus i Vimmerby, med ateljé på tomten, tillsammans med sin fru Margaretha.
Aktuell med: Konstutställning på Ölands Skördefest, från 28 september.
Inspireras av: Naturen, närmiljön, djur och gamla väl använda saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!