Midsommarfirandet – Intet nytt under solen!

Äntligen dags för midsommar... Du glömmer väl inte att dansa kring stången?

En fin gammal stång som signalerar sommar och skoj. Sannolikt från 1970-talet.

En fin gammal stång som signalerar sommar och skoj. Sannolikt från 1970-talet.

Foto: Thorvald Eriksson, Bildarkivet/Vimmerby

Vimmerby2022-06-24 06:00
undefined
En fin gammal stång som signalerar sommar och skoj. Sannolikt från 1970-talet.

Ingen högtid är väl mer efterlängtad än midsommar? Visst är det fint med jul och påsk och varför inte Allhelgona? Men lite sommar är aldrig fel, med ljus och värme och välbehövlig frigång från jobb och skola. Midsommar är inte bara början på vår favoritårstid utan också definitivt ett firande av livet i sig.

Många i Småland uppskattar att ta sig ut till bygdegårdarna och festplatserna och fira midsommar traditionellt. Att klä stången med löv och blommor har svenskar gjort i hundratals år, om inte ännu längre. Ned i marken ska den (tolka den som tolka vill!), och så blir det äntligen dags för stora och små att dansa och sjunga tillsammans.

Ingen kommer väl undan Små Grodorna, och alla turister betraktar svenskarnas skådespel med gapande munnar och stora ögon. ”Och flickan hon går i dansen…” och ”Kransen den sätter jag sen i ditt hår…” kan väl alla förstå och uppskatta som en fin och gammaldags romantik. Men vilka är de där små grodorna egentligen, och säger de verkligen ”Oackackack”?

undefined
Linslusar fanns det även förr i tiden! Dansanta ungdomar ca år 1910.

Traditionellt sett var midsommar ett tillfälle för hög som låg att släppa på tyglarna och ge sig hän åt att fira sommaren. Efter ymniga mat- och dryckesintag lockade dansen och de möjliga mötena i den ljusa natten. Vågade man inte så kunde man i alla fall på väg hem gå över sju gärdesgårdar med famnen full av sju blomster som skulle under kudden. Så kunde man i alla fall drömma om den som skulle bli ens tilltänkta.

Att midsommar varit en speciell och magisk natt under lång tid vet vi alla. Men visste du till exempel att den dagg som genererades på ängarna under midsommarnatten betraktades som helande? Folk över hela Sverige fuktade tyg eller rullade runt nakna i nattens dagg. Kanske hade brännvinet lite att säga till om även där?

undefined
1979 togs denna bild på duktiga danslag som hälsade den nyanlända sommaren välkommen.

För inte alltför länge sedan lövades inte bara stången utan även husen i trakten. För att dela med sig av naturen brukade bönder även sälja av grenar och löv inne i städerna. Och för att verkligen betona det ”falliska” med maj- eller midsommarstängerna var det vanligt att byar och mindre städer faktiskt tävlade sinsemellan om ”vem som hade störst”.

Hur det nu än var med sanningshalter, övertro och vidskeplighet så kan ingen förneka att midsommar fortfarande får oss att vilja dansa i den fina svenska sommarnatten. Vad som sedan hände efter festplatsens stängningsdags blir något att ta ställning till… när man väl vaknar igen.

Glad midsommar!

undefined
Här reser man en stor stång inför den kommande dansen. Fint lövad och blomsterklädd!
När sågs senast en midsommarstång på Stora Torget i Vimmerby? 1923 stod det hursomhelst en fin stång där.
När sågs senast en midsommarstång på Stora Torget i Vimmerby? 1923 stod det hursomhelst en fin stång där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!