Humor och känslor i Jolines teckningar

Joline Röstwall, 11, började teckna redan i 5-årsåldern. Numera är det hennes största intresse – och det är framför allt den japanska tecknarstilen manga som gäller. "Jag skulle gärna vilja bli illustratör".

Joline Röstwall, 11, har tecknat sedan hon var liten. Och intresset har inte avtagit. "I framtiden skulle jag vilja bli illustratör".

Joline Röstwall, 11, har tecknat sedan hon var liten. Och intresset har inte avtagit. "I framtiden skulle jag vilja bli illustratör".

Foto: Josefine Antonsson

Vimmerby2020-12-26 08:00

Uttrycksfulla karaktärer, massor av detaljer och rejäl dos humor. I Joline Röstwalls teckningar finns mycket att titta på. 11-åringen, som går på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby, började rita redan i förskoleåldern.

– I början fick jag inspiration från tv-program och filmer som jag tyckte var bra, säger hon, och kommer ihåg att hon ofta satt och fantiserade, ritade och berättade samtidigt. 

Intresset har inte avtagit i takt med att Joline blivit äldre, tvärtom. Hon spenderar fortfarande åtskilliga timmar varje vecka med papper och pennor, och sedan en tid tillbaka är det den japanska tecknarstilen manga som gäller.  

– Det började med att jag kollade på anime, japanska serier, och blev inspirerad. Det speciella med manga är att karaktärerna har väldigt starka uttryck. De har stora ansikten och ögon och man ser direkt hur de mår och vad de känner. Jag får mycket inspiration från nätet och kollar på det mesta som har med manga och anime att göra.  


Joline har lärt sig en hel del genom att titta på youtubevideos producerade av olika mangatecknare, och gillar bland annat tecknarna från den svenska mangastudion Nosebleed Studio. 

– För det mesta tecknar jag med blyerts först och fyller i med tusch, berättar hon. 

Joline tecknar ofta vardagliga händelser – sådant som händer i hennes liv och annat hon går runt och tänker på. Tecknandet har blivit ett sätt att få ur sig känslor, och hon brukar komma på idéer i skolan.

– Då måste jag rita så fort jag kommer hem, så jag inte glömmer bort idéerna. Om jag gått och tänkt på något länge är det väldigt kul att rita det sedan, säger hon. 

Ibland skriver Joline till sina bilder också, och i texterna finns en hel del humor.
– Inspirationen får jag från min vardag, till exempel från roliga eller tråkiga situationer i skolan.

För en tid sedan var Joline med i en teckningstävling som ledde till att hon fick en teckning publicerad i tidningen Top Model – något som förstås gav mersmak. Hon vill fortsätta utveckla sitt tecknande, och tillsammans med några teckningsintresserade kompisar har hon skapat en sms-grupp där vännerna kan skicka teckningar till varandra och ge och få feedback. Hon delar också med sig av sina teckningar på instagram. 

– I framtiden skulle jag vilja bli illustratör!

"För det mesta tecknar jag med blyerts först och fyller i med tusch".
"För det mesta tecknar jag med blyerts först och fyller i med tusch".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!