Hotellets hållbarhetssatsning – börjar mäta matsvinnet

På Vimmerby Stadshotell serveras både frukost, lunch och middag. Nu har ett hållbarhetssamarbete inletts för att minska det dagliga matsvinnet.

"I det här initiativet ligger fokus på personalen och att de ska uppmärksammas på hur mycket mat som egentligen slängs. Det blir som en reality check, säger Therese Ekström, food- and beverage manager på Vimmerby Stadshotell.

"I det här initiativet ligger fokus på personalen och att de ska uppmärksammas på hur mycket mat som egentligen slängs. Det blir som en reality check, säger Therese Ekström, food- and beverage manager på Vimmerby Stadshotell.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-02-01 05:30
undefined
"I det här initiativet ligger fokus på personalen och att de ska uppmärksammas på hur mycket mat som egentligen slängs. Det blir som en reality check, säger Therese Ekström, food- and beverage manager på Vimmerby Stadshotell.

Enligt Therese Ekström slängs det mest mat vid frukostarna.

– Det är ett typiskt buffésyndrom skulle jag säga, där gästerna fyller sin bricka med mer än vad de äter upp.

I ett steg mot att minska problemet är tanken att brickorna vid frukostbuffén ska tas bort, för att se om det gör att gästerna blir mer eftertänksamma när de tar sin mat. I kampen mot matsvinnet har Vimmerby Stadshotell nu också inlett ett samarbete med hållbarhetsföretaget Generation Waste, som ska hjälpa dem att mäta hur mycket mat som egentligen slängs.

– Vi hoppas på att bli mer uppmärksamma på hur mycket mat som slängs både av oss och av gästerna, för att kunna minska det, säger hotellchef Martina Andersson.

undefined
På Vimmerby Stadshotell har man nyligen börjat mäta sitt matsvinn, i samarbete med Generation waste. "Jag tror att det kommer bli en "aha-upplevelse" nu när vi kan följa det på ett helt nytt sätt, säger hotellchef Martina Andersson.

Behöver man verkligen ta in en extern part för en sån sak?

– Generation waste har digitala mätverktyg som kommer att göra det lättare för oss att följa svinnet statistiskt. Sen hade vi såklart kunnat köpa en våg och göra det själva, men det här ger ett enkelt sätt för kockar, serveringspersonal och ansvariga att hålla koll. Det kändes som rätt steg att ta.

I satsningen ligger fokus på personalen, så den är mer för det interna arbetet med att minska matsvinnet. Det är ingenting som kommer att kommuniceras ut till matgästerna.

Är matsvinn ett problem på hotellet i dagsläget?

– Ja, jag tycker att det slängs för mycket mat. Vi vill bli bättre och det här kan nog leda till en "reality check" för all personal, säger Therese Ekström.

undefined
Restaurangpersonalen ska kunna följa statistik över hur mycket mat som slängs.
undefined
Satsningen för att minska matsvinnet är ingenting som kommer att kommuniceras ut till gästerna, utan är främst till för personalen.
"Vi gör redan väldigt mycket för att jobba mot med olika återanvändingsområden i och med att vår restaurang är öppen sju dagar i veckan, men det kastas ju fortfarande så vi vill försöka se till att det blir bättre", säger hotellchef Martina Andersson.
"Vi gör redan väldigt mycket för att jobba mot med olika återanvändingsområden i och med att vår restaurang är öppen sju dagar i veckan, men det kastas ju fortfarande så vi vill försöka se till att det blir bättre", säger hotellchef Martina Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!