Rymdfararen på plats i Vimmerby – föreläste i Mässhallarna

Hur äter man i rymden? Hur går man på toa som astronaut och varför ser man yngre ut när man är tyngdlös? Det och mycket mer gav Christer Fuglesang svar på när han föreläste i Vimmerby under tisdagen.

Christer Fuglesang föreläste i Mässhallarna. Vimmerby Tidning passade på att intervjua honom.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-04-17 05:30

Att vara astronaut är som att vara i skolan hela tiden – man lär sig jättemycket. Ja, det sa Christer Fuglesang när han under tisdagsförmiddagen föreläste i Vimmerby Mässhallar. Dit hade han blivit inbjuden av det lokala teknikföretaget Mercatus, där han både är delägare och styrelseordförande, för att berätta om sina erfarenheter från rymden. 

– Vi väljer att göra det här av flera anledningar. Ett syfte är att öka intresset för tekniska utbildningar på gymnasiet, men sen vill vi också på något sätt uppmärksamma oss som företag och arbetsgivare nu när vi firar 50 år, säger Per Bragsjö, vd på Mercatus.

undefined
Christer Fuglesang är delägare och ordförande i det lokala teknikföretaget Mercatus. Det var på deras initiativ han kom till Vimmerby för att föreläsa.

I samarbete med Teknikcollege såg företaget till att både elever från gymnasiet och från högstadiet fick chans att lyssna på Sveriges första astronaut i varsin omgång. För gymnasieleverna blev det starten på skolans årliga hållbarhetsdag, och just hållbarhet var ett av de teman som Christer Fuglesang berörde.

– Från rymden ser man inga gränser när man tittar ner på jorden. Vi måste lösa problemen tillsammans, sa han.

undefined
Amy Isaksson, sistaårselev på Vimmerby Gymnasium, inledde med ett tal om hållbarhet, framtiden och att det är dags att vi förändrar vår livsstil eftersom planeten "går sönder".

Tre av högstadieeleverna som lyssnade på föreläsningen var Astra Skov, Lorin Kandemi och Martina Lis. Ingen av dem har till hundra procent bestämt sig för vilken inriktning de ska välja när de väl börjar gymnasiet, men tycker att det var inspirerande att lyssna.

– Det var jätteintressant och spännande att få veta mer om rymden, säger de.

Är ni inspirerade till en teknikkarriär?

– Lite kanske, men vi får se hur det blir.

undefined
Martina Lis och Astra Skov från Astrid Lindgrens skola var på plats på föreläsningen för högstadieelever. "Jag har redan träffat Fuglesang en gång på Schackfyran i Västerås och har faktiskt hans autograf, berättar Astra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!